- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
Rynek mięsa w Polsce (8.10.2017)
Od czterech tygodni w krajowym skupie tanieje trzoda chlewna. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku zbóż.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny zakupu żywca
W dniach 2–8 października 2017 r. zakłady mięsne (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za żywiec wieprzowy płaciły dostawcom 4,93 zł/kg, czyli o 3% mniej niż tydzień wcześniej. Cena tego żywca była niższa o 11% niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem.
Zniżkowy trend zmian wykazują też ceny wieprzowiny w większości krajów UE. W analizowanym okresie unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E (dane Komisji Europejskiej) ukształtowała się w granicy 153,61 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc niższej o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 10% niż przed miesiącem oraz o 6% niż w porównywalnym okresie 2016 r. Krajowa cena żywca wieprzowego klasy E w przeliczeniu na walutę unijną była mniejsza o 2% od średniej unijnej i wynosiła 150,88 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny odnotowano jedynie w 4 państwach UE: w Belgii - 131,60 EUR/100 kg, Holandii - 138,22 EUR/100 kg, we Francji - 139,00 EUR/100 kg i w Danii - 143,10 EUR/100 kg.
W Polsce żywiec wołowy (według danych ZSRIR MRiRW) nabywano po 6,58 zł/kg, czyli o 1,5% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena bydła była także wyższa o 2% niż przed miesiącem i o 9% niż przed rokiem.
W pierwszym tygodniu października br. krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,43 zł/kg, a więc o 0,02 zł/kg taniej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena indyków wynosiła 5,06 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale niższa o 0,3% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku kurczęta brojlery podrożały o 7%, a indyki – o 4%.
Ceny prosiąt
W pierwszym tygodniu października na krajowych targowiskach taniały prosięta. W dniach 2–8.10.2017 r. za jedno prosię płacono 194 zł, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena prosiąt była jednak o 17% wyższa od uzyskiwanej przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa
W pierwszym tygodniu października br. w zbycie przeważały zniżki cen. Zwiększyły się tylko ceny tuszek indyków. W dniach 2–8 października 2017 r. krajowe zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 7,20 zł/kg, a zatem o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu. Był to poziom niższy o 8% od notowanego przed miesiącem i o 5% niż przed rokiem.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 13,46 zł/kg względem 13,50 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena ćwierćtusz wołowych była wyższa o 2% niż przed miesiącem i o 6% niż przed rokiem.
Za tuszki kurcząt zakłady drobiarskie otrzymywały 5,02 zł/kg, tj. mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 9% niż w pierwszym tygodniu września br. Cena zbytu tuszek indyków wynosiła 8,40 zł/kg i była o 2% większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,5% mniejsza niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 9%, a tuszki indyków – o 4%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)