BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (8.10.2017)


Dodano: 11.10.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Od czterech tygodni w krajowym skupie tanieje trzoda chlewna. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku zbóż.

Rynek mięsa w Polsce (8.10.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca
 
W dniach 2–8 października 2017 r. zakłady mięsne (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za żywiec wieprzowy płaciły dostawcom 4,93 zł/kg, czyli o 3% mniej niż tydzień wcześniej. Cena tego żywca była niższa o 11% niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem.
 
Zniżkowy trend zmian wykazują też ceny wieprzowiny w większości krajów UE. W analizowanym okresie unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E (dane Komisji Europejskiej) ukształtowała się w granicy 153,61 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc niższej o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 10% niż przed miesiącem oraz o 6% niż w porównywalnym okresie 2016 r. Krajowa cena żywca wieprzowego klasy E w przeliczeniu na walutę unijną była mniejsza o 2% od średniej unijnej i wynosiła 150,88 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny odnotowano jedynie w 4 państwach UE: w Belgii - 131,60 EUR/100 kg, Holandii - 138,22 EUR/100 kg, we Francji - 139,00 EUR/100 kg i w Danii - 143,10 EUR/100 kg.
 
W Polsce żywiec wołowy (według danych ZSRIR MRiRW) nabywano po 6,58 zł/kg, czyli o 1,5% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena bydła była także wyższa o 2% niż przed miesiącem i o 9% niż przed rokiem.
 
W pierwszym tygodniu października br. krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,43 zł/kg, a więc o 0,02 zł/kg taniej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena indyków wynosiła 5,06 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale niższa o 0,3% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku kurczęta brojlery podrożały o 7%, a indyki – o 4%.
 
Ceny prosiąt
 
W pierwszym tygodniu października na krajowych targowiskach taniały prosięta. W dniach 2–8.10.2017 r. za jedno prosię płacono 194 zł, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena prosiąt była jednak o 17% wyższa od uzyskiwanej przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa
 
W pierwszym tygodniu października br. w zbycie przeważały zniżki cen. Zwiększyły się tylko ceny tuszek indyków. W dniach 2–8 października 2017 r. krajowe zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 7,20 zł/kg, a zatem o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu. Był to poziom niższy o 8% od notowanego przed miesiącem i o 5% niż przed rokiem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 13,46 zł/kg względem 13,50 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena ćwierćtusz wołowych była wyższa o 2% niż przed miesiącem i o 6% niż przed rokiem.
 
Za tuszki kurcząt zakłady drobiarskie otrzymywały 5,02 zł/kg, tj. mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 9% niż w pierwszym tygodniu września br. Cena zbytu tuszek indyków wynosiła 8,40 zł/kg i była o 2% większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,5% mniejsza niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 9%, a tuszki indyków – o 4%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl