BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (9.04.2017)


Dodano: 18.04.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 3 do 9 kwietnia 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (9.04.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny żywca wieprzowego

W dniach 3–9.04.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły 5,39 zł/kg, a więc więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był o 31% droższy.
 
W okresie przed świątecznym zwiększyły się ceny świń rzeźnych w dwudziestu dwóch krajach Unii, a w sześciu pozostały na poziomie z poprzedniego tygodnia. W dniach 3–9.04.2017 r. w UE cena rynkowa żywca wieprzowego klasy E wyniosła 166,43 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a zatem więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 8% niż przed miesiącem i 31% niż przed rokiem. Krajowa cena wieprzowiny tej klasy kształtowały się na poziomie 167,81 EUR/100kg i była mniejsza o 4% od ceny w Niemczech, ale wyższa niż w Hiszpanii o 4%, Holandii o 7% i Danii o 14%.
 
Ceny żywca wołowego
 
W pierwszym tygodniu kwietnia br. na rynku krajowym odnotowano zniżka cen bydła. W dniach 3–9.04.2017 r. zakłady mięsne (dane ZSRIR MRiRW) za żywiec wołowy płaciły 6,20 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodni i o 2% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena tego żywca była o 1% większa.
 
Ceny żywca drobiowego
 
Na początku kwietnia potaniały kurczęta, natomiast indyki nadal drożały. W dniach 3–9 kwietnia br. zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,32 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Względem do notowań sprzed roku cena kurcząt była o 2% wyższa.
 
Za indyki płacono 5,08 zł/kg wobec 5,07 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena indyków była o 2% wyższa niż przed miesiącem, ale o 7% niższa niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Na krajowych targowiskach w dniach 3–9.04.2017 r. (według danych ZSRIR MRiRW) cena jednego prosięcia wynosiła 199 zł. Była ona większa o 4% niż tydzień wcześniej, o 8% niż przed miesiącem oraz o 33% niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 3–9.04.2017 r. półtusze wieprzowe zbywano przeciętnie po 7,81 zł/kg, czyli drożej o 5% niż tydzień wcześniej i o 11% niż przed miesiącem. Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych ukształtowała się w granicy 12,68 zł/kg. Było to o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku ceny półtusz wieprzowych wzrosły o 27%, a ćwierćtusz wołowych – o 3%.
 
Tuszki kurcząt zakłady drobiarskie sprzedawały po 4,75 zł/kg, a więc taniej o 6% niż tydzień wcześniej i o 13% niż przed miesiącem. Cena zbytu tuszek indyków wynosiła 9,69 zł/kg i była wyższa o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 16% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami z analogicznego okresu 2016 roku tuszki kurcząt podrożały o 5%, a tuszki indycze – o 12%.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl