BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (9.07.2017)


Dodano: 19.07.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Krajowe ceny zakupu żywca wieprzowego, po utrzymującej się od marca br. zwyżce, od dwóch tygodni ulegają niewielkiemu spadkowi. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (9.07.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca
 
W dniach 3–9 lipca 2017 r. zakłady mięsne monitorowane przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały żywiec wieprzowy po 5,72 zł/kg, a więc o 0,01 zł/kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 0,02 zł/kg drożej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 7% większa niż przed rokiem.
 
W UE cena zakupu świń rzeźnych klasy E, w porównaniu z notowaniem z poprzedniego tygodnia, także uległa obniżeniu o 0,4% do 176,59 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była ona podobna do otrzymanej przed miesiącem oraz o 10% większa niż przed rokiem. Cena 100 kg żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 177,52 EUR i była o 0,5% wyższa niż przeciętnie w Unii.
 
W krajowych zakładach mięsnych od czterech tygodni maleje cena zakupu bydła. W dniach 3–9 lipca 2017 r. za żywiec wołowy dostawcy otrzymywali 6,19 zł/kg względem 6,22 zł/kg tydzień wcześniej. Bydło rzeźne było o 3% tańsze niż na początku czerwca br., ale o 1% droższe niż przed rokiem.
 
W UE za bydło rzeźne klasy R3 producentom płacono 372,02 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Było to mniej o 0,2% niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem, ale o 4% więcej niż w porównywalnym okresie 2016 r. Cena wołowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 315,21 EUR/100 kg, a więc o 15% niższym niż w Unii.
 
Od początku czerwca br. wzrostowy trend wykazują ceny zakupu kurcząt brojlerów. W pierwszym tygodniu lipca br. kurczęta brojlery, w porównaniu z poprzednim tygodniem, podrożały o 3% do 3,43 zł/kg. Było to o 6% więcej niż przed miesiącem, ale o 1% mniej niż w tym samym czasie 2016 roku.
 
Ceny indyków, po zwyżce w pierwszym półroczu br., w obrębie dwóch ostatnich tygodni uległy nieznacznej korekcie w dół. Za indyki płacono 5,40 zł/kg względem 5,41 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena indyków była wyższa o 1% od uzyskanej przed miesiącem oraz o 7% niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Na krajowych targowiskach ceny prosiąt, mimo okresowych spadków, utrzymują się na poziomie znacząco większym niż przed rokiem. W dniach 3–9 lipca 2017 r. (według ZSRIR MRiRW) za jedno prosię otrzymywano 207 zł, a zatem o 2% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 2% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym tygodniem 2016 r. prosięta były o 32% droższe.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl