BIEŻĄCE NOTOWANIA




Masło wreszcie potaniało


Dodano: 24.02.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Od drugiej połowy dziesiątego miesiąca 2016 roku ceny masła w UE utrzymywały się w tendencji zwyżkowej. Trend ten, choć osłabiony, notowana była jeszcze na przełomie lat 2016 i 2017.

Masło wreszcie potaniało

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny masła w UE

Druga połowa stycznia 2017 roku przyniosła jednak zniżki cen masła w UE, które notowane są również w lutym. W dniu 5 lutego 2017 roku ważona cena masła w Unii Europejskiej wynosiła 4,17 EUR/kg i była o 1,93% mniejsza niż przed miesiącem. W lutym unijne ceny masła wciąż znajdowały się znacznie powyżej poziomu z porównywalnego okresu 2016 roku, w dniu 05.02.2017 r. różnica ta wynosiła 51%.

W omawianym okresie jeszcze niższe niż w UE były ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem we Wspólnocie pod kątem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego, tj. za Niemcami, Francją i Irlandią. W dniu 5 lutego 2017 roku jego ceny zmalały w skali miesięcznej do 3,87 EUR/kg, a więc były o 6,97% niższe niż przed miesiącem, a w ujęciu PLN odnotowano 11,8% zniżkę w ciągu miesiąca do 16,07 PLN/kg. Stawki te były o 57,1% wyższe od ceny interwencyjnej ale o 7,2% mniejsze od średniej ważonej dla całej UE. Tłuszcz mleczny z Polski był w tym okresie zatem znacznie bardziej konkurencyjny niż jeszcze przed miesiącem, gdy osiągał wyższe ceny niż w UE.
 
Na rynku czołowego odbiorcy masła z Polski, jakim są Niemcy, ceny masła na początku lutego 2017 roku utrzymywały się na poziomie większym niż w Polsce. Na rynku głównego unijnego producenta, ceny omawianego przetworu mlecznego w dniu 5 lutego 2017 r. osiągnęły poziom 4,05 EUR/kg, czyli były o 6,9% mniejsze niż przed miesiącem. W przypadku innego potentata – Holandii, również odnotowano zniżkę w skali miesięcznej. Tu dnia 5 lutego 2017 r. cena masła wynosiła 3,97 EUR/kg. W przypadku Niemiec, ceny masła na początku drugiego miesiąca 2017 r. były o 50% większe niż przed rokiem, w Holandii o 52,1%.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Zniżki cen masła w UE są efektem poprawiającej się pogody w Europie i stopniowego sezonowego przesunięcia najważniejszego obszaru produkcji z półkuli południowej do północnej. Zbliża się szczyt produkcji, który na północy zwykle ma miejsce w maju. Poza tym wielu czołowych importerów artykułów mleczarskich, w tym masła, zaopatrzyło się w wystarczające zapasy w poprzednich miesiącach, w związku z czym w styczniu i w lutym na światowym rynku mleczarskim obserwowana jest znikoma aktywność w handlu zagranicznym. W związku z takim stanem rzeczy produkcja mleka i przetworów mlecznych w UE wzrasta, popyt jest stabilny a w konsekwencji ceny masła maleją.
 
Aktualnie cena tony masła z Unii jest na mniejszym poziomie niż w USA, tj. u jednego z największych konkurentów Wspólnoty – o 5,5%. Na niższym niż w UE poziomie utrzymują się z kolei ceny masła wysyłanego z państw Oceanii, tj. Nowej Zelandii i Australii, w przeliczeniu - 4,11 EUR/kg.
 
Zdaniem FAMMU/FAPA, na dzień 5 lutego 2017 r. w obrębie publicznej interwencji nie składowano masła. Natomiast w ramach programu prywatnego przechowywania (PSA), w 2016 roku do końca września, gdy zakończono skup interwencyjny, do składów dostarczono 143,59 tys. ton masła. Popularność tego programu rosła z uwagi na to, że ceny rynkowe w wielu krajach UE w I kwartale 2016 r. spadły poniżej ceny interwencyjnej. W późniejszym okresie w związku z rosnącymi cenami do składów dostarczane były nieznaczne ilości masła. Instrument ten największym zainteresowaniem cieszył się w Holandii - 61,39 tys. ton, Niemczech - 24,87 tys. ton i Francji - 23,05 tys. ton. W Polsce do składów w obrębie programu dostarczono 4,33 tys. ton masła. W całym 2015 roku w ramach programu prywatnego magazynowania do składów trafiło w sumie 141,37 tys. ton masła, w tym w Polsce 0,55 tys. ton, czyli ponad sześcioipółkrotnie więcej niż w 2014 r.
 
Jak wynika z najnowszych danych KE, rosnące od drugiego kwartału 2016 r. ceny masła mają swoje odzwierciedlenie w produkcji mlecznego tłuszczu w UE. W czasie pierwszych jedenastu miesięcy 2016 roku była ona na poziomie o 3,7% większym od tego z porównywalnego okresu 2015 roku. W Polsce w czasie tym zaobserwowano ponad 9,3% wzrost do 185,9 tys. ton. Jeszcze dynamiczniej rozwija się wywóz masła poza UE. Tu po dwunastu miesiącach 2016 roku notowany jest aż 20% zwyżka.

źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie danych MR, AMI ZMB, DairyCo, foto: sxc.hu

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: masło tłuszcz mleczny ceny masła Unia Europejska przetwory mleczne produkcja masła rynek masła Polska




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl