BIEŻĄCE NOTOWANIA




Wzrost eksportu drobiu


Dodano: 17.01.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W pierwszych trzech kwartałach 2019 r. eksport żywca, mięsa, podrobów oraz przetworów drobiowych był wyższy o 10,6% i wyniósł 1199 tys. t.

Wzrost eksportu drobiu

Jesteś w kategorii wiadomości:


Wzrost wolumenu wywozu był wynikiem wyższego wywozu mięsa i podrobów kurzych o 11,7%, indyczych o 6,5% i pozostałych o 1,5%, a także przetworów kurzych o 15,9% i indyczych o 7,7%. Zmalała wysyłka przetworów pozostałych o 6,9% i drobiu żywego o 4,1%. Prognozuje się, że eksport nadal będzie utrzymywał się na stosunkowo wysokim poziomie, a produkcja w br. w Polsce będzie rekordowo wysoka.
 
W związku ze zniesieniem w listopadzie 2019 r. zakazu importu drobiu z USA do Chin, uwarunkowania w dostawach do Chin mogą się pogorszyć. Najważniejszymi importerami w UE mięsa i podrobów drobiowych eksportowanych z Polski były Niemcy, Wielka Brytania, Holandia i Francja, a w krajach trzecich Ukraina i Hongkong. Przywóz żywca drobiowego, mięsa, podrobów oraz przetworów drobiowych w pierwszych dziewięciu miesiącach 2019 r. zwiększył się o 5,1% do 165 tys. t.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 12(346), foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: mięso drób mięso drobiowe import drobiu eksport drobiu




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl