thumbnail
Dodane: 14 maj 2020 Aktualizowano 10 sierpień 2022

DRAMIŃSKI analizator ziarna NIR-DRAM 100

Analizator NIR składu ziarna i mąki jest zaawansowanym technologicznie urządzeniem wykorzystującym do pomiaru składników zbóż i mąki analizę widma w zakresie bliskiej podczerwieni.

Zasada działania

ANALIZATOR NIR DRAM – 100 jest urządzeniem zbudowanym w oparciu o nowoczesne podzespoły najwyższej jakości. Stabilne warunki pomiaru zapewnia specjalnie opracowana konstrukcja oraz solidna metalowa obudowa.

Pomiar parametrów przemiału, odbywa się automatycznie po napełnieniu komory zasypowej badaną próbką i po naciśnięcia przycisku uruchamiającego cykl pomiarowy.

ANALIZATOR wykonuje badanie składu w oparciu o metodę spektralną poprzez analizę widma wiązki światła w bliskiej podczerwieni odbitej od próbki.

Urządzenie posiada kalibracje wykonane w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie. Wykonujemy także kalibracje indywidualne z próbek dostarczonych przez klienta. Dla młynów polecamy także wykonywane nieodpłatnie indywidualne kalibracje na mąki, na podstawie dostarczonych próbek.

Integralną częścią kompletu analizatora NIR jest młynek tarczowy SJ500.

 

Dlaczego warto go mieć? Niezwykle dokładna analiza składu ziarna lub produktów przemiału dzięki zastosowaniu zaawansowanej spektrofotometrii bliskiej podczerwieni. Możliwość wzbogacenia menu o nowe kalibracje – do 50 banków kalibracyjnych. Umożliwia zapamiętanie wyników pomiaru z datą i godziną. Posiada wbudowaną drukarkę termiczną umożliwiającą wydruk pomiaru. Możliwość przesyłania danych do komputer za pomocą złącza RS. Czytelny i podświetlany wyświetlacz. Solidna i trwała metalowa obudowa zapewniająca stabilną pracę.

 

Urządzenie przeznaczone jest dla : Firm prowadzących skup ziarna na cele przetwórcze Podmiotów gospodarczych produkujących i przechowujących duże partie ziarna Średnich i dużych podmiotów gosp. skupujących ziarno na rzecz ARR w czasie skupu interwencyjnego w celu bezpiecznego przechowywania Zakładów przetwórstwa zbóż Wytwórni pasz Innych instytucji, w których jest wymagana sprawna i szybka kontrola parametrów ziarna lub mąki.

 

Pomiar najważniejszych parametrów: białko gluten wskaźnik sedymentacyjny Zeleny’ego popiół (dla mąki) wilgotność

Próbkę ziarna przed pomiarem należy rozdrobnić na specjalnym młynku, który stanowi parę z urządzeniem i jest specjalnie dobrany do tego typu pomiarów.

 

Zestaw zawiera: Analizator NIR-DRAM 100, młynek tarczowy SJ500 (opcjonalnie), kabel zasilający, skrobak, ubijak, pędzelek, tackę, 1 rolkę papieru do wydruku, opakowanie transportowe z wkładem styropianowym, instrukcję obsługi.

 

Gwarancja 24 miesiące
Dane techniczne NIR
Masa urządzenia   25,0 kg
Zasilanie   z sieci 230 V / 50 Hz
Temperatura pomiaru   od 15°C do + 35°C
Warunki przechowywania   temp. od 10°C do + 40°C, wilgotność max. do 85%
Metoda oznaczenia   spektralna, odbiciowa – technika NIR
Sterowanie pomiarem   mikrokomputer jednoukładowy
Wyświetlacz   ciekłokrystaliczny typu LCD z podświetleniem
Klawiatura   membranowa
Kalibracja urządzenia   przez zapisanie w pamięci stałych kalibracyjnych dla poszczególnych filtrów w odniesieniu do produktu
Dane techniczne młynka SJ500
Moc silnika   0.5 KM
Prędkość silnika   1400 obr/min
Zasilanie   220-250 V
Zużycie energii   350 W
Masa   12 kg
Wymiary   28,0 x 18,0 x 57,0 cm