| Autor: redakcja11

D. Pasińska: Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen zakupu bydła

W ciągu ośmiu miesięcy 2016 r. średnia cena skupu bydła w Polsce była mniejsza o około 1,5% niż przed rokiem i wynosiła 5,96 zł/kg. W sierpniu cena ta zwyżkowała do 6,08 zł/ kg w. ż. i była o 2,0% wyższa niż przed miesiącem. Ceny skupu młodego bydła wzrosły do 6,52 zł/kg w. ż. względem 6,33 zł/kg w. ż. w lipcu.

D. Pasińska: Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen zakupu bydła

Ceny skupu bydła
 

Stosunek cen żywiec: mieszanka dla opasów w I kwartale br. zaczęły się zawężać na skutek spadku cen bydła, w kolejnych miesiącach relacja była korzystniejsza i zbliżyła się poziomem do tej sprzed roku, natomiast w sierpniu była nawet większa niż przed rokiem.

Jak wskazuje Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen zakupu bydła przez ubojnie oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do dwóch lat i krów. W trzecim tygodniu września 2016 r., najniższe ceny skupu bydła zaobserwowano w regionie północnym (5,30 zł/ kg), a najwyższe w regionie południowym (6,30 zł/kg).

Z kolei ceny ćwierci z krów były najtańsze w regionie południowym (9373 zł/tonę), a z byków do dwóch lat w regionie centralnym (12770 zł/tonę), a ceny ćwierci z byków do dwóch lat i krów były najwyższe w regionie północnym i wynosiły odpowiednio 13409 zł/tonę i 10538 zł/tonę) mimo tego że ubojnie kupowały tam krowy po najniższych cenach.

Polska wołowina w br. jest w dalszym ciągu konkurencyjna cenowo. Zgodnie z Informacjami Komisji Europejskiej w okresie 12.09.2016-18.09.2016 średnia cena tusz kategorii A/C/Z klasy R3 była niższa o ok. 13% niż cena unijna tego produktu, tusz młodego bydła w wieku 8-12 miesięcy (kategorii Z klasy U+R+O ) o 15%, a tusz młodego męskiego bydła w wieku 12-24 miesiące (kategorii A klasy U+R+O) o 12%.

 

Od stycznia do sierpnia 2016 r. ceny detaliczne mięsa wołowego z kością (rostbef lub antrykot) zwyżkowały z 26,03 zł/kg do 26,18 zł/kg, mięsa cielęcego z kością z 28,24 zł/ kg do 28,47 zł/kg, mięsa cielęcego bez kości z 47,10 zł/kg do 47,17 zł/kg, a ceny mięsa wołowego z kością (szponder) spadły z 18,57 zł/kg do 18,28 zł/kg i mięsa wołowego bez kości z udźca z 32,68 zł/kg do 32,55 zł/kg. Mięso wołowe podrożało więc w detalu o 0,3%, a cielęce o 1,3%. W sierpniu br. zarówno cena wołowiny jak i cielęciny była wyższa po 0,2% niż w zeszłym miesiącu. 



Tagi:
źródło: