Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
Kombajn do marchwi P3K DEWULF
2020-10-06 -
Ciągnik KUBOTA M110GX 115 KM
2013-08-18 -
Deszczownia Rainstar T BauerGroup
2020-05-22 -
Opryskiwacze rolnicze 1500 ASH BH
2014-02-07 -
Siewnik poplonów ZEFIR - DEXWAL
2016-05-09 -
Chwytak do kłód 1000kg
2016-01-12 -
Czujnik wilgotności gleby
2020-11-17
Mleko prosto od krowy ma coraz więcej zwolenników
Polacy coraz częściej sięgają po mleko od krowy. Niewątpliwym ułatwieniem są tutaj mlekomaty stojące już w niektórych polskich miastach jak Toruń, Opole czy Wrocław.
Maksymalnie dwie godziny po wydojeniu krowy mleko musi znaleźć się w takim mlekomacie, gdzie w temperaturze 3-4 stopni Celsjusza będzie podawane konsumentom. Niemniej jednak powinno się je spożyć w ciągu 48 godzin od zakupu. Oczywiście można zrobić z niego ser, zsiadłe mleko czy masło.
Litr takiego niepasteryzowanego świeżego mleka kosztuje około 3 złotych. Daje to różnicę 0,5-1 złotego na litrze w stosunku do mleka tej samej ilości sprzedawanego w sklepach. Jednakże cena w żadnym wypadku nie odstrasza klientów, bo wolą oni zapłacić więcej za dużo lepszą jakość tego surowca.