| Autor: redakcja6

Handel drobiem w Unii Europejskiej (I-X 2013)

Według Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2013 roku Unia Europejska zanotowała dodatnie saldo w handlu żywcem, mięsem, podrobami i przetworami drobiu.

Handel drobiem w Unii Europejskiej (I-X 2013)
W okresie od stycznia do końca października 2013 roku dodatnie saldo tymi podrobami wzrosło w Unii Europejskiej o 17% wobec tego samego okresu roku poprzedniego i wyniosło 495,8 tys. ton.
 
W tym czasie Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich blisko 1,14 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu, czyli o 2,5% więcej niż przed rokiem.
 
W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały produkty z kurcząt stanowiąc 84% całego eksportu drobiu. Ich sprzedaż w ciągu roku wzrosła o 2,4%.
 
W analizowanym okresie odnotowano także wzrost sprzedaży żywca drobiowego i produktów z gęsi o odpowiednio 3,4% i 10% w relacji rocznej.
 
Spadek obserwowano jedynie w przypadku eksportu mięsa indyczego – o 3% oraz kaczego – o 10%.
 
Największe ilości drobiu sprzedały do krajów trzecich tradycyjnie: Francja, Holandia, Niemcy, Polska, Belgia i Wielka Brytania. Udział Polski w eksporcie unijnym ukształtował się na poziomie 9%. Natomiast w ciągu roku wysyłki z naszego kraju wzrosły o prawie jedną czwartą – najbardziej spośród czołowych unijnych eksporterów.
 
Największym odbiorcą unijnego drobiu w omawianym okresie ubiegłego roku była Arabia Saudyjska. Dostawy w tym kierunku zwiększyły się w porównaniu z analogicznym okresem 2012 roku o 8%. Zdaniem ekspertów, wzrost ten, po ubiegłorocznym spadku spowodowany jest wynikiem przejmowania udziałów przez innych francuskich producentów, po bankructwie jednej z francuskich firm, będącej dostawcą mrożonych, całych tuszek brojlerów do Arabii Saudyjskiej.
 
W ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy wzrosła również znacznie sprzedaż unijnego drobiu do krajów afrykańskich: RPA (+15%), Beninu (+7%) i Ghany (+16%), a także do Chin (+74%).
 
W przypadku pozostałych ważniejszych odbiorców zanotowano spadki wywozu, zwłaszcza do: Hongkongu 15%), do Rosji (-18%), na Ukrainę (-24%) i do Zjednoczonych Emiratów Arabskich (-7%).
 
Jednocześnie sektor drobiu notował spadek importu tego gatunku mięsa, żywca i podrobów do krajów Wspólnoty. Od stycznia do końca października 2013 roku dostawy do Unii zmniejszyły się w relacji rocznej o 7 i wyniosły 641 tys. ton.
 
Pozycje lidera w dostawach drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia z 59% udziałem w całkowitym przywozie, przy jednoczesnym spadku zakupów o 12%. Przywóz z Tajlandii wzrósł o 9%, co jest efektem wznowienia przez UE importu surowego mięsa kurcząt z tego kraju od 1 lipca 2012 roku.


Tagi:
źródło: