Spożycie mięsa z kaczek
W ostatnich latach zwiększa się popularność konsumpcji mięsa z kaczek, a Polska była trzecim po Francji i Węgrzech jego producentem w Unii Europejskiej z 16% udziałem w unijnej produkcji.
W ostatnich latach zwiększa się popularność konsumpcji mięsa z kaczek, a Polska była trzecim po Francji i Węgrzech jego producentem w Unii Europejskiej z 16% udziałem w unijnej produkcji.
Polska od 2014 r. jest największym w Unii Europejskiej producentem drobiu. W strukturze krajowej produkcji oraz w eksporcie dominuje drób kurzy i indyczy, ale coraz większe znaczenie ma również produkcja kaczek. W 2021 r. nasz kraj był trzecim, po Francji i Węgrzech, producentem kaczek.
Już niedługo, bo 7 maja, wchodzą w życie nowe wymagania bioasekuracji drobiu, określone w rozporządzeniu MRiRW z dnia 31 marca 2022 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.
Zbliża się Wielkanoc. Warto zapoznać się z informacją o krajowym rynku jaj konsumpcyjnych. Ich produkcja w 2020 r. wyniosła 10 mld sztuk. Plasuje to Polskę na trzeciej pozycji w Unii Europejskiej.
Zgodnie z prognozą USDA globalna produkcja mięsa kurzego w roku 2021 będzie tylko o 0,2% większa niż rok wcześniej i osiągnie 101 mln ton.
KOWR rozpoczął dystrybucję „Deklaracji strat w związku z wystąpieniem w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków” skierowanej do producentów drobiu.
Zgodnie z informacją opublikowaną na stronie internetowej Departamentu Nadzoru Weterynaryjnego i Spożywczego Ministerstwa Rolnictwa i Żywności Republiki Białorusi zniesiono restrykcje importowe wprowadzone z uwagi na występowanie w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków dla województwa pomorskiego.
Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż w dniach od 7 do 14 kwietnia tego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek większości cen drobiu.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 31 marca do 7 kwietnia bieżącego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup jaj spożywczych w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen jaj.
Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż w dniach od 31 marca do 7 kwietnia tego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen drobiu.
Główny Lekarz Weterynarii informuje o złożeniu do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (WOAH) deklaracji o odzyskaniu statusu kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu z dniem 5 kwietnia 2024 roku. Złożenie deklaracji wynika z zakończenia procedur likwidacji ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu stwierdzonych na terytorium RP w okresie od 7 grudnia...
Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 24 do 31 marca bieżącego roku, w przedsiębiorstwach prowadzących skup jaj spożywczych w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen jaj.