Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Agricola Italiana SN - siewnik pneumatyczny
2011-09-29 -
Urządzenie rozruchowe SHERMAN CLASS 230
2011-05-16 -
Lampy sygnałowe RE0637
2011-12-14 -
Kosiarka dyskowa Sip SILVERCUT DISC 900C FC
2019-12-16 -
Czyszczalnie PROF-SEED
2014-02-19
W 2025 r. światowa produkcja mięsa drobiowego może sięgnąć 131 mln ton
Według najnowszego raportu OECD-FAO (Agricultural Outlook 2016-2025) w 2025 r. globalna produkcja mięsa będzie o 16% wyższa niż jej średnioroczny poziom w okresie 2013-2015.
Produkcja drobiu
Jak zauważa Bank BGŻ BNP Paribas, zasadniczym motorem tego wzrostu będzie zwiększenie światowej produkcji mięsa drobiowego, które cały czas zyskuje na popularności, w związku z rosnącym globalnym popytem na łatwo przyswajalne białko zwierzęce.
W 2025 r. światowa produkcja mięsa drobiowego prognozowana jest na poziomie 131,3 mln t i ma być wyższa o 19,0% niż jej średnioroczny poziom w latach 2013-2015. Za blisko 60% oczekiwanego wzrostu produkcji mięsa drobiowego na świecie odpowiedzialne będą kraje rozwijające się.
Przewiduje się, że najwięcej dynamiczny wzrost produkcji będzie widoczny w pierwszej połowie nadchodzącej dekady, po czym może on nieznacznie wyhamować. Średnioroczny wzrost produkcji mięsa drobiowego w latach 2016-2020 wynieść ma 1,6%, natomiast w okresie 2020-2025 blisko 1,4%.
Większą dynamiką wzrostu produkcji będą wykazywać kraje rozwijające się, w których to produkcja mięsa drobiowego do 2025 r. zwiększy się o blisko 22%, do przewidywanego poziomu 78,7 mln t, podczas gdy w krajach rozwiniętych wyniesie tylko 15% do 52,6 mln t. W dodatku, w krajach rozwijających się prognozowane jest tak znaczne zwiększenie konsumpcji, że w konsekwencji konieczny będzie import z krajów rozwiniętych, w których oczekuje się nadwyżki produkcji nad spożyciem wynoszącej 3,2 mln t.
Niskie koszty produkcji i ceny finalnych produktów sprzyjają wyborowi właśnie mięsa drobiowego, zarówno przez producentów, jak i konsumentów w krajach rozwijających się. Zgodnie z raportem OECD-FAO średnioroczna globalna konsumpcja mięsa ogółem na osobę w 2025 r. wyniesie 35,3 kg i będzie o 1,3 kg większa względem okresu bazowego (2013-2015), głównie za sprawą wzrostu spożycia właśnie mięsa drobiowego.
Eksperci OECD-FAO oczekują, że w 2025 r. mięso drobiowe stanie się najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa na świecie, zastępując mięso wieprzowe. Przewiduje się, że w 2025 r. przeciętne spożycie drobiu per capita wyniesie prawie 13 kg, co będzie stanowić 36,8% konsumpcji mięsa ogółem. Warte uwagi jest fakt, że w krajach rozwiniętych udział mięsa drobiowego w konsumpcji mięsa ogółem może wynieść nawet blisko 40%, podczas gdy w krajach rozwijających się 35%, co oznacza, że tylko w przypadku tych pierwszych mięso drobiowe stanie się podstawowym gatunkiem spożywanego mięsa.
Polska jest obecnie liderem produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. Biorąc pod uwagę fakt dużej skali i konkurencyjności produkcji, a także pozytywnych perspektyw rozwoju konsumpcji w krajach rozwijających się należy inwestować w pogłębianie kontaktów handlowych z przedstawicielami tych krajów.
Zgodnie z danym Eurostatu w 2015 r. wśród krajów rozwijających się kluczowymi importerami mięsa drobiowego z Polski były: Chiny (z Hong Kongiem) (0,82 tys. t), Benin (0,23 tys. t) i Kongo (0,15 tys. t)