| Autor: redakcja1

Większy eksport ryb, owoców morza oraz ich przetworów

W okresie styczeń-kwiecień 2017 r. eksport ryb, owoców morza oraz ich przetworów wyniósł 179,2 tys. ton o wartości 2,75 mld zł i był odpowiednio o 10,8 i 11,8% większy niż rok wcześniej.

Większy eksport ryb, owoców morza oraz ich przetworów
Wzrósł przede wszystkim eksport ryb świeżych i chłodzonych - 2,5-krotnie do 30,9 tys. ton, pod wpływem zwyżki krajowych połowów szprotów oraz rozpoczęcia w br. połowów błękitków przez flotę dalekomorską.
 
Niższy niż przed rokiem była z kolei wysyłka ryb wędzonych, solonych i suszonych o 12,3% do 16,3 tys. ton oraz przetworów i konserw z ryb o 3,6% do 45,4 tys. ton. Spadek kontyngentu eksportu tych grup produktów został jednak z nadwyżką zrekompensowany większymi cenami transakcyjnymi i wzrostem wartości sprzedaży. Dobre wyniki odnotowano w wywozie filetów i mięsa z ryb, gdzie zwiększono zarówno jego ilość, jak i wartość odpowiednio o 5,6 i 14,3%.
 
W okresie styczeń-kwiecień br. wywieziono w sumie 28,5 tys. ton łososi, tj. wzrost o 3,0%, 21,7 tys. ton śledzi – mniej o 7,5% oraz 7,5 tys. ton dorszy - spadek o 7,5%. Przywóz ryb, owoców morza oraz ich przetworów wyniósł w omawianym czasie 178,5 tys. ton o wartości 2,78 mld zł, czyli 6,4% mniej i 3,0% więcej niż przed rokiem.
 
Jak informuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, spośród najważniejszych grup produktów zwiększył się przywóz ryb mrożonych o 6,4% do 38,7 tys. ton oraz przetworów i konserw z ryb o 4,0% do 14,7 tys. ton, przy ograniczeniu zakupu ryb świeżych i chłodzonych o 19,3% do 47,9 tys. ton oraz filetów i mięsa z ryb o 8,9% do 62,6 tys. ton. Zwiększony import dotyczył przede wszystkim makreli o 14,2%, mintajów o 9,4%, łupaczy o 44,1% i morszczuków o 13,4%. Niższe było natomiast zapotrzebowanie na łososie o 6,2%, śledzie o 21,8%, dorsze o 16,5% i pstrągi o 21,4%. Ceny zakupu wszystkich wymienionych gatunków ryb, ale z wykluczeniem mintajów były w analizowanym okresie większe niż rok wcześniej.
 
W maju 2017 r., po okresie dwumiesięcznego spadku, ceny detaliczne ryb i owoców ponownie się zwiększyły o 0,4%. W porównaniu z kwietniem br. najbardziej wzrosły ceny ryb mrożonych oraz ryb i owoców morza suszonych, solonych i wędzonych o 0,7%. W maju br. produkty rybne były droższe niż w grudniu ub.r. o 1,4%, a w okresie styczeń-maj w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego, podrożały o 4,7%. Tempo zwyżki cen ryb było w tym okresie minimalnie wyższe od wzrostu cen mięsa o 0,3 pkt. proc.


Tagi:
źródło: