| Autor: redakcja6

Handel rybami z Polski (I-X 2013)

W okresie od stycznia do końca października 2013 roku eksport ryb, przetworów rybnych i owoców morza wyniósł w relacji rocznej o 14,0% oraz o 11,9% odpowiednio. Łączna wartość wywozu ukształtowała się na poziomie 4,63 mld zł – podał Krzysztof Hryszko w styczniowym Rynku Rolnym.

Handel rybami z Polski (I-X 2013)
Największy udział w sprzedaży miały ryby bezpośrednio dostarczane ze statków. Ich eksport uplasował się na poziomie 85,7 tys. ton i był o 35% wyższy niż przed rokiem. W przypadku takiego eksportu, sprzedawane były głównie ryby świeże, zwłaszcza szproty oraz ryby mrożone – ostroboki, sardynki, sardynele i makrele.
 
Jak poinformował Hryszko, w przypadku handlu tradycyjnego, wzrost wywozu nastąpił w największej mierze w obrębie ryb wędzonych, bo aż do 18,2% do 40,9 tys. ton, przy czym najwięcej sprzedano wędzonych łososi. Ekspert zaznaczył przy tym, iż wartość eksportu ryb wędzonych ukształtowała się na poziomie o ponad 32% wyższym i wyniosła 1,8 mld zł.
 
W obrębie dwóch pozostałych gatunków ryb: filetów oraz przetworów i konserw rybnych, w okresie od stycznia do końca października 2013 roku odnotowano stabilizację sprzedaży na poziomie 48,9 tys. ton oraz 96,3 tys. ton odpowiednio. Spadła natomiast wartość wywozu.
 
W najnowszym Rynku Rolnym podano także, że w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2013 roku wzrósł import ryb o 8,4% do 394,4 tys. ton, przy blisko 20% zwyżce na ich zakup. Największy wpływ na tę sytuację miały świeże łososie, które podrożały w relacji rocznej o 38%.


Tagi:
źródło: