| Autor: redakcja1

Wyższe połowy ryb na Bałtyku

W okresie styczeń-listopad 2018 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 146,5 tys. t i były o 15% wyższe niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego.

Wyższe połowy ryb na Bałtyku
Zwiększono głównie wyładunki storni o 32,4% do 14,1 tys. t oraz śledzi o 23,8% do 47,7 tys. t. Połowy szprotów wzrosły o 8,4% do 72,3 tys. t, a dorszy zmalały o 8,3% do 5,9 tys. t. Bardzo dobre wyniki zaobserwowano również w połowach ryb liczonych w sztukach – troci i łososi, które były wyższe o 20-30% do odpowiednio 56,2 i 5,9 tys. szt., mimo zakazu połowów obowiązujących od połowy września do końca listopada minionego roku.
 
Podaż produktów rybnych ze średnich i dużych zakładów przetwórczych, przy zatrudnieniu powyżej 49 osób wyniosła w okresie styczeń-październik 2018 r. 397,6 tys. t i była o 11,5% większa niż w tych samych miesiącach roku poprzedniego.
 
Produkcja całych ryb morskich mrożonych zwiększyła się o 37,6% do 25,1 tys. t, świeżych lub chłodzonych filetów z ryb morskich o 23,1% do 62,1 tys. t, marynat o 11,1% do 71,2 tys. t, ryb wędzonych o 9,2% do 64,6 tys. t oraz konserw o 6,6% do 57,3 tys. t. Sporą obniżkę produkcji zaobserwowano z kolei w asortymencie mrożonych filetów z ryb morskich o 13,1% do 23,3 tys. t oraz solonych filetów o 10,1% do 6,4 tys. t.
 
Spośród produktów wysokoprzetworzonych, tj. konserw, prezerw, marynat oraz innych przetworów największy zwyżka produkcji wystąpiła w odniesieniu do przetworzonych łososi o 87,1% do 13,3 tys. t oraz szprotów i sardynek o 27,0% do 14,6 tys. t. Podaż przetworów ze śledzi, które są głównym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym, obniżyła się w omawianym okresie o 1,1% i wyniosła 84,7 tys. t.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!