Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej ziemniaków, w tym kontroli ziemniaków na obecność GMO

W IV kwartale 2010 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Gdańsku, Kielcach, Łodzi, Olsztynie, Opolu, Poznaniu, Rzeszowie, Szczecinie, Warszawie, Wrocławiu, przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej ziemniaków konsumpcyjnych.

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej ziemniaków, w tym kontroli ziemniaków na obecność GMO

I. CEL KONTROLI


Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej ziemniaków w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami, a także kontrola ich składowania i transportu.


Ponadto, celem kontroli było zbadanie ziemniaków na obecność organizmów genetycznie zmodyfikowanych.


II. ZAKRES KONTROLI


Kontrolę przeprowadzono w 23 podmiotach prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji, obrotu, składowania lub konfekcjonowania (w tym paczkowania) ziemniaków konsumpcyjnych.


Kontrolą objęto:

  • w zakresie zgodności z wymaganiami jakościowymi określonymi w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków - 33 partie ziemniaków jadalnych, o łącznej masie 5 475 t,
  • w zakresie prawidłowości znakowania34 partie ziemniaków jadalnych, o łącznej masie 5 476 t.

Ponadto, podczas kontroli zbadano 31 partii ziemniaków, o łącznej masie 10 671 t, na obecność GMO.


III. WYNIKI KONTROLI


wymagania jakościowe określone w rozporządzeniu MRiRW


Wszystkie skontrolowane partie ziemniaków spełniały wymagania jakościowe określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków, w tym wymagania dotyczące: minimalnej wielkości bulw bądź maksymalnego udziału bulw zazieleniałych, bulw z wadami wewnętrznymi, bulw porażonych zgnilizną, zanieczyszczonych mineralnie i organicznie, bulw o mniejszej średnicy niż wymagana, bulw porażonych parchem zwykłym, uszkodzonych, niekształtnych, niedojrzałych lub bulw innych odmian.


znakowanie


Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w przypadku 10 partii ziemniaków (co stanowiło 29,4% skontrolowanych partii), o łącznej masie 14,7 t (co stanowiło 0,3%  masy skontrolowanych partii).


Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości:


  • podawanie niepełnych lub niezgodnych z wpisem do ewidencji działalności gospodarczej danych identyfikujących przedsiębiorcę (producenta, konfekcjonującego), 

  • brak na opakowaniu wymaganych informacji dotyczących:

       -   miejsca lub źródła pochodzenia, tj. kraju pochodzenia,

     - numeru wpisu do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa,

       -    informacji o odmianie ziemniaków,

       -    ilości nominalnej na opakowaniach produktów paczkowanych,

  • podawanie tolerancji „+/-„ przy ilości nominalnej produktu gotowego,

  • znakowanie klasą jakości, podczas gdy w rozporządzeniu MRiRW w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków brak wymagań dotyczących klasyfikacji ziemniaków,

  • używanie określenia „waga netto” zamiast „masa netto.

warunki składowania i transportu


Warunki składowania we wszystkich kontrolowanych jednostkach zapewniały zachowanie właściwej jakości handlowej ziemniaków.


Ponadto, w żadnej ze skontrolowanych partii nie wykryto obecności GMO.


IV. SANKCJE


W związku ze stwierdzonymi w toku kontroli nieprawidłowościami:

  • wydano 5 decyzji administracyjnych, nakazujących poddanie artykułów rolno – spożywczych zabiegom prawidłowego oznakowania,
  • na osoby odpowiedzialne nałożono ogółem 7 mandatów karnych na łączną kwotę 1400 zł, w szczególności:

  • 6 mandatów w związku z brakiem zgłoszenia wojewódzkiemu inspektorowi JHARS podjęcia działalności w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania lub obrotu artykułami rolno-spożywczymi,

  • 1 mandat za posiadanie wag o nieaktualnych cechach legalizacji,

  • na 1 podmiot, nałożono karę pieniężną na kwotę 500 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu ziemniaków nieodpowiadających wymaganiom jakości handlowej w zakresie znakowania,

  • do 7 podmiotów objętych przedmiotową kontrolą skierowano zalecenia pokontrolne w związku z nieprawidłowym oznakowaniem. 

V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI


Podczas przedmiotowej kontroli sprawdzono jakość handlową ziemniaków konsumpcyjnych u przedsiębiorców zajmujących się obrotem, składowaniem lub konfekcjonowaniem (w tym paczkowaniem) tych produktów oraz zbadano ziemniaki pod względem obecności organizmów genetycznie modyfikowanych.


W toku kontroli kwestionowano przede wszystkim jakość handlową ziemniaków jadalnych ze względu na ich niewłaściwe oznakowanie. Partie niespełniające wymagań odnośnie znakowania stanowiły 29% wszystkich partii objętych kontrolą w tym zakresie.


W odniesieniu do pozostałych wymagań jakości handlowej ziemniaków, o których mowa w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków, nie wniesiono zastrzeżeń. Wszystkie partie ziemniaków jadalnych były dobrej jakości handlowej, bulwy spełniały wymagania odnośnie wielkości, były czyste, zdrowe i odpowiednio rozwinięte.


Wykres 1. Udział liczby partii ziemniaków nie spełniających wymagań jakości handlowej,w stosunku do wszystkich partii skontrolowanych, w latach 2008 i 2010, z podziałem na kwartały (w %).


 

Porównując wyniki przedmiotowej kontroli z kontrolą przeprowadzoną w II kwartale 2008 roku odnotowano wzrost nieprawidłowości w zakresie znakowania konfekcjonowanych produktów. Jednakże w odniesieniu do pozostałych wymagań jakościowych, dotyczących ziemniaków konsumpcyjnych stwierdzono poprawę (Wykres 1).


Należy jednak podkreślić, iż kontrola przeprowadzona w 2010 roku odbyła się w okresie bezpośrednio po zbiorach, a kontrolowane jednostki dysponowały produktami prawie wyłącznie z upraw krajowych, podczas gdy w roku 2008 na stanie magazynowym kontrolowanych jednostek odnotowano liczniejszy i bardziej zróżnicowany asortyment, tj. ziemniaki jadalne i ziemniaki wczesne pochodzące z Polski oraz innych państw członkowskich Unii Europejskiej, a także z państw trzecich.


Źródło: http://www.ijhar-s.gov.pl/



Tagi: