Kontrole produktów posiadających ChNP, ChOG i GTS w 2011 roku

W 2011 roku wojewódzcy inspektorzy JHARS zrealizowali 168 Wniosków o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją złożonych przez producentów.

Kontrole produktów posiadających ChNP, ChOG i GTS w 2011 roku
W konsekwencji, przeprowadzono kontrole u producentów 15 produktów rolnych i środków spożywczych zarejestrowanych jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS) i wydano łącznie 168 świadectw jakości potwierdzających zgodność procesu produkcji ze specyfikacją.

 

Nazwa produktu rolnego lub środka spożywczego

Liczba świadectw jakości wydanych w 2011 roku

rogal świętomarciński (ChOG)

102

oscypek (ChNP)

16

bryndza podhalańskaj (ChNP)

7

podkarpacki miód spadziowy (ChNP)

7

kiełbasa lisiecka (ChOG)  

7

redykołka (ChNP)

5

jabłka łąckie (ChOG)

5

obwarzanek krakowski (ChOG)

4

miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich (ChOG)

4

wielkopolski ser smażony (ChOG)

3

andruty kaliskie (ChOG)

2

pierekaczewnik (GTS)

2

kołacz śląski (ChOG)

2

olej rydzowy (GTS)

1

chleb prądnicki (ChOG)

1

SUMA

168

 

Po raz pierwszy został skontrolowany proces produkcji czterech spośród ww. produktów, tj. jabłek łąckich, chleba prądnickiego, podkarpackiego miodu spadziowego i kołacza śląskiego.
 

 Polska przesłała do Komisji Europejskiej łącznie 36 wniosków o rejestrację nazw jako ChNP, ChOG lub GTS, z czego 33 nazwy zostały już zarejestrowane (wg stanu na dzień 23 stycznia 2012 roku).
 

Liczba zarejestrowanych
nazw jako ChNP, ChOG
lub GTS w danym roku

2007 r.

2008 r.

2009 r.

2010 r.

2011 r.

2012 r.

SUMA

1

7

7

8

9

1

33


Wykaz nazw zarejestrowanych jako ChNP, ChOG lub GTS: http://www.ijhar-s.gov.pl/produkty-regionalne-i-tradycyjne.html



Tagi:
źródło: