Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
Wał do zagęszczania gleby PARTNER II
2014-04-09 -
JOHN DEERE szyba drzwiowa
2011-12-13 -
Ciągnik Steyr CVT Agroperfekt
2020-07-20 -
Usługi ogrodnicze
2013-03-20 -
Pługi Maschio Moro
2014-04-01 -
Zetor ładowacz czołowy ZL
2016-03-02
Zmiana przepisów w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw – komunikat Głównego Inspektora JHARS
Szanowni Państwo uprzejmie informuję, iż dnia 22 czerwca 2011 roku zostało uchylone Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 r. ustanawiające przepisy wykonawcze do rozporządzeń Rady (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96 i (WE) nr 1182/2007 w sektorze owoców i warzyw.
Aktualnie obowiązującym aktem prawnym regulującym zasady i metody kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw jest
Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia
7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania
rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców
i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.
Rozporządzenie to określa podstawowe przepisy dotyczące kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz zakres i stosowanie norm handlowych Unii Europejskiej.
Zachęcam wszystkich producentów i handlowców świeżymi owocami i warzywami, w tym eksporterów i importerów do zapoznania się z wymienionym aktem prawnym.
Proszę zwrócić szczególną uwagę na fakt, iż zmianie uległa treść Ogólnej normy handlowej oraz Szczegółowych norm handlowych. Szczegółowe normy handlowe zostały zharmonizowane z aktualnymi normami handlowymi EKG/ONZ. Ponadto dokonano zmian w zakresie wyjątków i zwolnień od stosowania norm handlowych, a także rozszerzono listę produktów wobec których nie jest wymagane przestrzeganie ogólnej normy handlowej.