Chiny szansą na rozwój eksportu polskiego mięsa

Podsekretarz stanu Andrzej Butra uczestniczył wczoraj w Forum Branży Mięsnej pt. „Chiny szansą na rozwój eksportu polskiego mięsa”. Forum, organizowane przez China Central Europe Business Forum (CCEBF) oraz firmę OpenLinks, odbywało się w Pałacu Prymasowskim w Warszawie.

Chiny szansą na rozwój eksportu polskiego mięsa

„Sprzedaż produktów mięsnych na rynek chiński jest możliwa po spełnieniu określonych warunków. Zakłady, zainteresowane rozpoczęciem eksportu, muszą spełnić wymogi formalne, a następnie poddać się inspekcji, przeprowadzanej przez chińskie służby weterynaryjne. Wyniki inspekcji decydują, czy dany zakład ma możliwość eksportowania na rynek chiński. Jak dotąd pięć polskich zakładów mięsa drobiowego przeszło pomyślnie procedurę uzyskania pozwolenia na eksport do Chin. Zakłady mogą sprzedawać swoje produkty na rynek chiński od stycznia 2011 r. Obecnie czekamy na decyzję strony chińskiej w sprawie kolejnych zakładów drobiarskich oraz zakładów mięsa wieprzowego” – powiedział wiceminister zwracając się do uczestników Forum.
 

W spotkaniu uczestniczyli: Ambasador Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce, Główny Lekarz Weterynarii, a także przedstawiciele Ministerstwa Gospodarki i organizacji zrzeszających producentów mięsa, związków branżowych, firm doradztwa prawnego oraz instytucji finansowych.
 

Celem Forum było przedstawienie eksporterom polskiego mięsa wymagań weterynaryjnych koniecznych do spełnienia przed rozpoczęciem eksportu, a także omówienie sposobów wejścia na rynek chiński i związanych z tym uwarunkowań prawnych.
 

„Chciałbym, aby polskie mięso znalazło uznanie u chińskich odbiorców, podobnie jak ma to miejsce w przypadku produktów mlecznych, których sprzedaż do Chińskiej Republiki Ludowej rośnie z roku na rok” – podkreślił wiceminister Butra.
 

Uczestnicy Forum stwierdzili, że rynek chiński jest dużą szansą dla polskich eksporterów, jednak istnieje konieczność połączenia sił i zintensyfikowania działań, które przyczynią się do jak najlepszego jej wykorzystania.

 


Tagi:
źródło: