Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
ZETOR 11441
2011-01-04 -
Poskromy dla bydła SA0038
2014-06-20 -
Adapter do kukurydzy EMH 5
2013-07-03 -
Eletor TS5-W
2020-02-07 -
Ładowarka kołowa GiANT V5003
2013-03-19
Konferencja "Żywność i żywienie w XXI wieku"
Dnia 9.09 br., na Zamku Królewskim w Warszawie, Minister Marek Sawicki uczestniczył w Konferencji “Żywność i żywienie w XXI wieku” (Food and nutrition in 21st century).
Konferencja nad którą patronat merytoryczny objął Minister Rolnictwa i
Rozwoju Wsi, została organizowana przez Ministerstwo Nauki i
Szkolnictwa Wyższego oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, w
ścisłej współpracy z Dyrektoriatem ds. Biotechnologii, Rolnictwa i
Żywności Komisji Europejskiej i jest jedną z flagowych imprez
organizowanych w ramach Polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.
Podczas wystąpienia inaugurującego obrady Minister Marek Sawicki
przedstawił krótki referat pn. „Wspólna Polityka Rolna na rzecz
zapewnienia konsumentom żywności wysokiej jakości”. W swoim wystąpieniu
Minister przedstawił mechanizmy i działania realizowane w ramach
Wspólnej Polityki Rolnej, służące wsparciu produkcji wysokiej jakości
żywności. Na zakończenie referatu Minister nakreślił główne wyzwania w
obszarze żywności i żywienia stojące przez nową Wspólną Polityką Rolną
do których zaliczył m.in. kreowanie polityki zdrowego żywienia,
promowanie lokalnych systemów żywności oraz dokładne rozpoznanie
długoterminowych skutków dopuszczenia GMO.
W Konferencji wzięło udział ponad 400 uczestników z całej Europy: naukowców, polityków, przedstawicieli przemysłu, organizacji konsumentów i innych.