Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
Kosz zasypowy z wagą dynamometryczną
2016-02-05 -
Rotator skrzyni do przodu K80-1200-S WIFO
2020-10-13 -
Opryskiwacz przyczepiany 1200 litrów
2015-05-11 -
Ładowarki Weidemann HOFTRAC 1280
2020-08-07
Pro Polonia Opulenta dla Programu Poznaj Dobrą Żywność
Podsekretarz stanu Jarosław Wojtowicz 31 marca br. uczestniczył w „Forum 100” – Międzybranżowym Spotkaniu Kadry Zarządzającej Przemysłu Żywnościowego.
Tematami poruszanymi podczas tegorocznego, drugiego „Forum 100” były zmiany zachodzące na globalnym rynku producentów żywności i wyzwania dla sektora żywnościowego w Polsce. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwo Gospodarki.
Podczas uroczystości wręczone zostały wyróżnienia Pro Polonia Opulenta. Nagrodę w kategorii instytucje, za zasługi dla rozwoju przemysłu żywnościowego, otrzymał Program Poznaj Dobrą Żywność, realizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wyróżnienie odebrała dyrektor Biura Ministra Anita Szczykutowicz.
Obok Programu PDŻ nagrodzeni zostali:
- w kategorii Naukowiec: dr farm. Teresa Latour (Zakład Tworzyw Uzdrowiskowych Państwowego Zakładu Higieny), prof. dr hab. Jan Gawęcki (Narodowe Centrum Badań i Rozwoju);
- w kategorii instytucje: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego;
- w kategorii media: Redakcja Rolna TVP;
- w kategorii firmy z otoczenia przemysłu spożywczego: Bank BGŻ.
Wyróżnienie Pro Polonia Opulenta – Dla Polski Dostatniej przyznawane jest przez Polską Federację Producentów Żywności osobom i instytucjom zaangażowanym we współpracę z przemysłem żywnościowym.
Ideą „Forum 100” jest umożliwienie bezpośredniej wymiany poglądów pomiędzy przedstawicielami kadry kierowniczej stu największych firm żywnościowych, a przedstawicielami polskiego i europejskiego parlamentu, resortów gospodarki i rolnictwa w zakresie warunków funkcjonowania i rozwoju tej bardzo ważnej gałęzi gospodarki.
Źródło: http://www.minrol.gov.pl/