Kategorie
Zobacz również tu
-
Pomoc dla producentów zbóż
2024-05-06 -
Zużycie energii elektrycznej
2024-05-06 -
Rekultywacja gruntów
2024-05-06 -
Gospodarstwa rolne w Polsce
2024-05-06
Poznaj produkty
-
Opryskiwacz Trend
2020-08-05 -
Nawóz mineralny siarkowo - wapniowy SulCa
2012-01-25 -
Agregat Eurokult- Staltech
2016-05-13 -
Zaczepy Pickuphitch Scharmueller
2020-05-29 -
Kompresor - MTZ40JH4AVE
2015-11-25 -
Przyczepa ZASŁAW D-745K-18
2014-12-01
Rogale świętomarcińskie w Brukseli
Minister Marek Sawicki, Przewodniczący Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa będzie promował w dniu 14 listopada w Brukseli rogale Świętomarcińskie w budynku Rady UE.
Renoma rogala Świętomarcińskiego wypracowana została przez
cukierników i piekarzy z Poznania – stolicy Wielkopolski. Smakołyk ten
cieszy się w Polsce od 150 lat niesłabnącą popularnością. Spożycie
rogali koncentruje się wokół dnia świętego Marcina, który przypada na
dzień 11 listopada. Każdego roku w tym dniu zjadanych jest 1 milion
rogali.
Dzięki tradycyjnym metodom wyrabiania rogali przy użyciu
określonych surowców, smakołyk ten został wpisany do rejestru
Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Ich jakość wynika nie tylko z metod
wytwarzania , ale także wykorzystania do produkcji rzadkiego i
wykwintnego nadzienia jakim jest biały mak połączony z aromatem
migdałowym.
Obecność rogali Świętomarcińskich w Brukseli jest
kontynuacją akcji promocyjnej artykułów rolno – spożywczych prowadzonej
przez polską prezydencję i prezentowania ich jako produktów
specyficznych wyróżniających się wysoką jakością. W trakcie półrocznej
prezydencji prezentowane były także truskawki kaszubskie i jabłka
łąckie.