Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Lusterka do ciągników Deutz GL0523
2011-12-14 -
GOLIATH GEL - 35g - na karaluchy
2013-01-30 -
Prasa rolująca Kverneland 6120
2015-04-13 -
Brona Bronny
2020-04-07
Spotkanie Zespołu ds. alternatywnych źródeł białka
Wypracowanie działań mających na celu ograniczenie zapotrzebowania na importowane białko sojowe przeznaczone do żywienia zwierząt to główny cel prac zespołu powołanego Zarządzeniem nr 5 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28.02.2017 r.
4 października br. odbyło się czwarte posiedzenie Zespołu ds. alternatywnych źródeł białka, któremu przewodniczył minister Krzysztof Jurgiel. W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele producentów, związków, stowarzyszeń, instytutów naukowych, którzy zostali powołani do prac zespołu.
Zespół pracuje nad programem dotyczącym możliwości stosowania alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt. Polska importuje rocznie ponad 2,3 mln ton śruty sojowej.
Na spotkaniu przeanalizowano działania, jakie może podjąć Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także hodowcy, producenci pasz, ośrodki doradztwa rolniczego i instytuty naukowe, by zwiększyć stosowanie alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt. Wśród tych działań większość ukierunkowana jest na upowszechnienie hodowli soi, zwiększenie areału uprawy tej rośliny, zwiększenie możliwości udziału rzepaku w mieszankach paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Działania związane z dopuszczeniem do stosowania w żywieniu zwierząt przetworzonego białka zwierzęcego będą wymagały zmiany przepisów na poziomie Unii Europejskiej.
Wszyscy członkowie zespołu wykazali chęć podjęcia trudu i realizacji programu. Większość wskazała jednak, że uniezależnienie Polski od importu soi jest procesem długotrwałym. Nie ma możliwości szybkiego ograniczenia importu ponad 1 mln ton białka sojowego i zastąpienia go rodzimym źródłem białka.