W Chinach o eksporcie polskiej żywności

Minister rolnictwa i rozwoju wsi wziął udział w spotkaniu zorganizowanym przez Polsko-Chińską Radę Biznesu. Podczas wystąpienia Marek Sawicki podkreślił, że w ostatnich latach dynamicznie rośnie eksport do Chin.

W Chinach o eksporcie polskiej żywności

Eksport żywności do Chin

W 2007 roku było to tylko 20 mln euro, a rok temu już 164 mln. Naszymi głównymi towarami eksportowymi są czekolada i wyroby czekoladowe, artykuły mleczarskiej oraz mięso.

– Cieszy wzrost, ale nie odzwierciedla on naszych możliwości eksportowych oraz chłonności rynku chińskiego – powiedział minister Marek Sawicki.


Polska stara się o zwiększenie sprzedaży artykułów żywnościowych. Temu ma służyć między innymi udział w targach SIAL w Szanghaju oraz planowane na koniec maja spotkanie ministra Marka Sawickiego z szefem AQSIQ (Administracja Ogólna ds. Nadzoru Jakości, Kontroli i Kwarantanny). Polsce zależy zwłaszcza na odblokowaniu sprzedaży wieprzowiny. Chiny wprowadziły embargo na polskie mięso po wykryciu w kraju pierwszych przypadków afrykańskiego pomoru świń.

Minister Sawicki po raz kolejny zwrócił się do obecnych na spotkaniu przedsiębiorców i eksporterów, aby pamiętali o potrzebie wspólnego działania.

– Ogromnego rynku chińskiego nie da się podbić pojedynczo. Tylko grupowe platformy sprzedaży zagwarantują sukces – podsumował Marek Sawicki.

W spotkaniu Polsko-Chińskiej Rady Biznesu uczestniczyli również: jej prezes Dominika Kulczyk,  ambasador Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce Xu Jian oraz Sławomir Majman prezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych.



Tagi:
źródło: