Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Ciągnik LOVOL M504 komunalny
2020-02-27 -
Suszarnia przewoźna STR
2011-01-08 -
Silosy
2013-01-15
Zdrowa żywność w walce z cukrzycą
Podsekretarz stanu Zofia Szalczyk uczestniczyła wczoraj w spotkaniu zorganizowanym z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Walki z Cukrzycą. Wydarzenie miało charakter obiadu przygotowanego w ramach cyklu Czwartkowych Obiadów u Diabetyków, organizowanych przez wojewódzki oddział w Białymstoku Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków. Tym razem, w szczególnie uroczystej atmosferze, odbyło się w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
W imieniu króla Stanisława Augusta Poniatowskiego zebranych gości powitał hetman Jan Klemens Branicki, w którego rolę tego wieczoru wcielił się wicemarszałek województwa podlaskiego Mieczysław Baszko.
– Szlachta, włościanie, mieszczanie, wszystkie stany! Witajcie w stolicy! – mówił wicemarszałek Baszko, który przyjechał do Warszawy ze specjałem swojego regionu, a mianowicie z serem korycińskim.
Kluczowym elementem spotkania było wspólne przygotowanie obiadu przez wiceminister Zofię Szalczyk, wicemarszałka Mieczysława Baszko i rektora SGGW prof. dr hab. Alojzego Szymańskiego. Wiceminister Szalczyk powierzono przygotowanie deseru w postaci śliwek oraz owoców aronii w gorzkiej czekoladzie.
– W imieniu ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stanisława Kalemby przekazuję na ręce organizatorów wyrazy uznania za podjęcie inicjatywy, jaką są Czwartkowe Obiady Diabetyków. Jest to piękne przedsięwzięcie, będące odpowiedzią na potrzeby wielu osób. Gratuluję i życzę owocnej realizacji kolejnych ciekawych pomysłów – powiedziała wiceminister podkreślając jednocześnie, że resort rolnictwa również podejmuje liczne działania mające na celu promocję zdrowych nawyków żywieniowych, zdrowego trybu życia i tradycyjnej, zdrowej, ekologicznej i wysokojakościowej żywności. – Wszyscy producenci żywności muszą spełniać standardy w zakresie zdrowia ludzi. Od początku tego roku każdy rolnik ubiegający się o płatności bezpośrednie w ramach unijnego wsparcia, musi zadeklarować, że produkuje produkty rolne, czyli żywność, w sposób bezpieczny. Zatem pośrednio również minister rolnictwa przyczynia się do należytej troski o zdrowie – dodała Zofia Szalczyk.
Oprócz przyjemności dla podniebienia, w postaci zdrowej ekologicznej żywności, uczestnicy spotkania mogli również skosztować deseru artystycznego w formie koncertu zespołu Cymes Kapela oraz wysłuchać trzech ciekawych wykładów dotyczących zdrowego żywienia, diagnostyki oraz nowoczesnych metod leczenia cukrzycy.
Idea Czwartkowych Obiadów u Diabetyków zrodziła się blisko 5 lat temu. Jest to projekt, który dzięki swej nowatorskiej formie, aczkolwiek zainspirowanej XVIII-wiecznymi czwartkami organizowanymi przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, na wzór paryskich salonów literackich, łączy w sobie przyjemne z pożytecznym, edukację z rozrywką, profilaktykę z miłym spotkaniem towarzyskim przy dobrym, zdrowym jedzeniu.