| Autor: redakcja4

W Unii Europejskiej wzrasta produkcja oraz ceny baraniny

W porównaniu do roku ubiegłego ilość produkowanej baraniny wzrosła o ok 2 proc. Do polepszenia wyniku przyczyniło się zwiększenie liczny ubijanych zwierząt oraz zwiększenie masy ubojowej.

W Unii Europejskiej wzrasta produkcja oraz ceny baraniny
Poziom produkcji w krajach Unii Europejskiej ukształtował się w 2011 roku na poziomie 732 tys. ton. Największy wzrost w wytwarzaniu tego mięsa odnotowała Rumunia, bo aż o 40 procent. Także Wielka Brytania wyprodukowała więcej baraniny w minionym roku. Wzrost wyniósł 4 proc. Innym krajem, który zwiększył swoją produkcję była Francja – 3 proc.
 
Pomimo wzrostów w ilości produkowanego mięsa, cały czas popyt przewyższa podaż, powodując tym samym wysokie ceny surowca jakim jest baranina. Średnia cena jaka kształtuje się w Unii Europejskiej, w przypadku ciężkich jagniąt wynosi 475 euro za 100kg. Porównując ten sam okres w roku ubiegłym ceny były niższe o 11 proc. Tylko w okresie od sierpnia do listopada 2011 Wielka Brytania zwiększyła swoje ceny o 10 proc. Bez zmian kształtują się ceny jagniąt lekkich, porównując lata 2008 i 2009. Za 100 kg tego mięsa trzeba zapłacić 680 euro.
 
Wzrost cen baraniny powiązany jest oczywiście ze wzrostem cen wytwarzania. Wciąż rosnące ceny paliw, a także pasz i nawozów maja swoje odzwierciedlenie w cenie tego mięsa. Opłacalność produkcji przez to spada. Przykładem jest Walia, gdzie w 2009 roku na przeciętnej farmie owczej dochody w stosunku do kosztów wynosiły 101 procent. W roku kolejnym, pomimo wzrostu cen, stosunek ten wynosił już 99 proc. Najlepiej radzące sobie gospodarstwa, których jest jedna trzecia, pokrywają 126 proc. kosztów. Jednak rok wcześniej liczba ta wynosiła więcej, bo 133 procent. Jak widać ceny rosną i nie zanosi się na zmiany, które mogłyby spowodować odwrót tej sytuacji.


Tagi:
źródło: