| Autor: redakcja6

Brazylia – mniejsza produkcja cukru

W rejonach środkowo-południowym i północno-wschodnim Brazylii przywiduje się zmniejszenie zbiorów trzciny cukrowej, a co za tym idzie - niższą produkcję cukru.

Brazylia – mniejsza produkcja cukru
Susze, które dotknęły rejony Brazylii obniżyły polony i doprowadziły do nadmiernego kwitnienia. Efektem zaistniałej sytuacji są niższe zbiory, które wpłyną na obniżenie wolumenu produkcji cukru.
 
Przypuszcza się, że zbiory trzciny cukrowej w regionie środkowo-południowej Brazylii w sezonie 2012/2013 wyniosą 512,1 mln ton, co oznacza, że prognoza ta jest wyższa o 1,5 mln ton niż czerwcowa oraz o 4% większa od stanu odnotowanego w poprzednim sezonie (493,3 mln ton). Natomiast produkcja cukru została oszacowana na 31,3 mln ton, czyli o 100 tys. więcej w porównaniu z ubiegłym sezonem.
 
Z kolei w regionie pólnocno-wschodnim Brazylii zbiory trzciny cukrowej określa się na 60,5 mln ton, tj. o 7% mniej w ujęciu rocznym. Produkcja cukru wyniesie na tym obszarze 4,38 mln ton.


Tagi:
źródło: