Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognozy plonów średnich w UE
2024-05-05 -
Ceny ważniejszych produktów rolnych w marcu
2024-05-03 -
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Brona talerzowa lekka Easy Flow Basic
2020-02-06 -
CASE / STEYR - szyba drzwiowa L zielona
2011-12-13 -
CHWYTAK DO BEL - NOWE, GWARANCJA
2011-07-13 -
Pługi Maschio Moro
2014-04-01 -
Folie tunelowe
2015-05-07 -
SPULCHNIACZ seria 200
2012-01-05
Obawy dotyczące wprowadzenia obowiązku oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania
Po publikacji strategii „Od pola do stołu”, europejska społeczność rolnicza z zadowoleniem przyjmuje wszystkie środki, które zachęcą konsumentów do stosowania zasad zdrowego odżywiania. Społeczność ta jest jednak zmuszona zwrócić uwagę na pewne poważne obawy związane z przedstawioną w strategii propozycją obowiązkowego oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania (FOPNL). Dlatego też Copa i Cogeca wysłały list do Komisji Europejskiej, w którym podkreślają, że każdy nowy system oznaczania wartości odżywczej powinien rzeczywiście pomagać konsumentom w dokonywaniu wyborów dotyczących zdrowej żywności, a nie wprowadzać ich w błąd, zakłócać rynek, dyskryminować zdrowe produkty lub karać produkty, które są częścią naszego dziedzictwa kulturowego i kulinarnego.
- Każdy system oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania powinien opierać się na dowodach naukowych i uwzględniać złożoność produktów spożywczych w momencie ustalania ich odżywczości, a nie ograniczać się jedynie do pewnych składników odżywczych. Koncentrując się wyłącznie na bardzo ograniczonej liczbie składników odżywczych, takich jak cukier, tłuszcz i sól lub na wartości energetycznej, odrzucamy wartościowe pod względem odżywczym produkty spożywcze, takie jak miód, i promujemy artykuły niezdrowe, takie jak napoje bezalkoholowe na bazie aspartamu. Wiele produktów, których reputacja mogłaby doznać uszczerbku przez to zbytnio uproszczone podejście do oznaczania wartości odżywczej jest cenionych za ich zalety zdrowotne i jest centralnym elementem tradycyjnych sposobów odżywiania, takich jak dieta śródziemnomorska. Przyczyniają się one do zróżnicowania żywności, co jest podstawą każdej zbilansowanej diety. Oznaczanie ich na czerwono nie pomoże ani konsumentom ani producentom - zwrócił uwagę Pekka Pesonen, sekretarz generalny Copa-Cogeca.