Chleb coraz mniej powszedni, ale piekarnie sobie radzą

Chleb z roku na rok cieszy się coraz mniejszym zainteresowaniem? Dlaczego, tak drożeje jeśli zboże nie jest drogie oraz popyt coraz niższe? W ciągu roku pieczywo zdrożało dwa razy bardziej niż reszta żywności.

Chleb coraz mniej powszedni, ale piekarnie sobie radzą
Z ilości na jakość
 
Fakt, że piekarnie dobrze sobie radzą, to efekt zmiany strategii działania. Dzisiaj w dużej części stawiają one na jakość, korzystając z tradycyjnych receptur. Coraz chętniej w procesie produkcji wykorzystują ziarna i zboża znane przed laty, eksperymentują też ze składnikami warzywnymi, owocami, ziołami i przyprawami, a także mąkami nie zbożowymi. Wpływ na dobre wyniki branży ma także rosnący eksport pieczywa i wyrobów ciastkarskich. Według Eurostatu, w 2017 r. sprzedaż za granicę polskich produktów piekarniczych sięgnęła blisko 580 tys. ton, czyli była wyższa o 13,1 proc. niż rok wcześniej. Głównie było to mrożone pieczywo, którego zbyt w Europie rośnie od wielu lat i to niemal we wszystkich krajach.


Tagi:
źródło: