Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognozy plonów średnich w UE
2024-05-05 -
Ceny ważniejszych produktów rolnych w marcu
2024-05-03 -
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30
Poznaj produkty
-
991BJS – owijarki do bel okrągłych
2016-05-06 -
Wóz samowyładowczy RAPID
2016-03-01 -
Prasy zmiennokomorowe Kverneland 6516 - 6520
2015-04-13 -
Opryskiwacz przyczepiany 1200 litrów
2015-05-11
2015-07-24
| Autor: redakcja1
FAO: Dodatni bilans na rynku cukru piąty rok z rzędu
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że w sezonie 2014/2015 światowa produkcja cukru zwiększy się w relacji rocznej o 0,2% do 181 mln ton, a zużycie o 1,6% do 179,8 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.
W związku z tym, nadwyżka wyniesie 1,2 mln ton i w ujęciu rocznym będzie mniejsza aż o 68%.
FAO oceniło eksport na 55,3 mln ton – spadek o 0,2%, a zapasy na 79,4 – o 1,3%.
Zapasy będą stanowić 44,2% globalnego zużycia, czyli o 0,1 pp. mniej w obrębie roku.
Organizacja zauważa, że niższa produkcja cukru w Brazylii, Tajlandii i Chinach będzie zrównoważona zwyżką w UE i Australii. Rosnącą konsumpcję cukru rynek zawdzięcza Afryce i Azji.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters foto:
sxc.hu