Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognozy plonów średnich w UE
2024-05-05 -
Ceny ważniejszych produktów rolnych w marcu
2024-05-03 -
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Rozsiewacze Nawozów Lejkowy Z Turbiną 350 L
2013-12-03 -
BAT0211; 12V 7Ah
2020-02-07 -
WAPNOVIT Nawóz płynny makroelementowy
2012-01-16 -
Agata
2012-02-03
Na spotkaniu z producentami tradycyjnych wędlin o benzo(α)pirenie
Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk spotkał się 28 stycznia w Ładnej koło Tarnowa z producentami tradycyjnych wyrobów wędliniarskich, których niepokoi wchodzące od 1 września 2014 r. unijne rozporządzenie zmieniające najwyższy, dopuszczalny poziom benzo(α)pirenu w wędzonych produktach mięsnych.
– Z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że w większości polskie wędzonki spełniają nowe, unijne normy – powiedział wiceminister Nalewajk i dodał, że wielu producentów nie posiada stosownych badań. Jednak część z nich twierdzi, że przy tradycyjnym wędzeniu wędlin nie da się osiągnąć tych norm.
Wiceminister poinformował, że w związku z zaniepokojeniem tego środowiska 5 lutego odbędzie się w MRiRW spotkanie z producentami wędzonych wędlin, na które został także zaproszony minister zdrowia i Główny Lekarz Weterynarii.
– Produkty tradycyjne to bardzo ważny segment gospodarki i dlatego resort chce przeprowadzić badania próbek wędlin, aby określić skalę zjawiska – podkreślił wiceminister Nalewajk i zauważył, że - dopóki nie będziemy mieli wiarygodnych danych z monitoringu to nie mamy o czym rozmawiać z Komisją Europejską.
Dodał również, że podczas środowego spotkania zostanie także przedstawiona możliwość skorzystania przez Polskę z pomocy unijnych ekspertów.
Podkreślił również, że w 2005 i 2006 roku Polska nie przedstawiła stosownych wyników badań zgodnie z zaleceniem KE. 18 krajów przedstawiło 10000 wyników, które świadczyły o tym, że poziom benzo(α)pirenu może być obniżony. Wyniki te były podstawą wydania rozporządzenia.