Rynek produktów mleczarskich w Polsce (Q2 2013)

Według Banku BGŻ, pierwsza połowa bieżącego roku przyniosła znaczną poprawę sytuacji finansowej sektora mleczarskiego w Polsce, nawet biorąc pod uwagę wzrost kosztów firm z branży.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (Q2 2013)
W pierwszej połowie bieżącego roku przeciętna stopa zysku netto wyniosła w przedsiębiorstwach wytwarzających przetwory mleczarskie i zatrudniających co najmniej 10 pracowników 2,72%. W porównaniu z ubiegłym rokiem wynik ten jest znacznie wyższy, wówczas bowiem osiągnięto poziom 1,61%.
 
Wyższe niż w bieżącym roku wskaźniki, branża mleczarska odnotowała jedynie w 2007, gdy dynamicznie rosły ceny przetworów mleczarskich, a także w 2009 ze względu na spadek cen skupu mleka.
 
Niemniej jednak na tle całej branży spożywczej jest to znacznie niższy odczyt. W pierwszej połowie 2013 roku zaobserwowano bowiem przeciętną stopę zysku netto na poziomie 4,06% wobec 3,66% przed rokiem.
 
Jak donoszą analitycy, w analizowanym okresie przychody sektora mleczarskiego wyniosły 14,3 mld zł, co oznacza że były o 4,8% wyższe w stosunku do roku ubiegłego. Było to spowodowane przede wszystkim wzrostem cen zbytu artykułów mleczarskich, zwłaszcza tzw. stałych. Jednocześnie poziom kosztów związanych z produkcją osiągnął poziom 13,8 mld zł w ciągu roku i zwiększył się w relacji rocznej o 3,4%.
 
Według ekspertów, w drugim półroczu bieżącego roku wyniki branży mleczarskiej mogą ulec nieznacznemu pogorszeniu. Prognozy wskazują, iż wolumen sprzedaży artykułów mlecznych będzie najprawdopodobniej nieznacznie wyższy od notowanego w pierwszej połowie roku, ale ceny zbytu spadną. Warto przy tym zwrócić uwagę, iż od początku roku dynamicznie wzrastają ceny skupu mleka, a w III kwartale sytuacja ta uległa jeszcze większemu nasileniu. Wszystko wskazuje na to, że do końca roku będą notowane dalsze wzrosty.
 
Jak podkreślają analitycy Banku BGŻ, w bieżącym roku najlepiej funkcjonowały zakłady produkujące sery, masło i mleko w proszku. Przedsiębiorstwa specjalizujące się w produkcji jogurtów i deserów mlecznych, mogły odnotować pogorszenie wskaźników finansowych.


Tagi:
źródło: