Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku

Utrzymujące się od początku 2018 r. zwiększone światowe i unijne zapotrzebowanie na odtłuszczone mleko w proszku wpływa stymulująco na zwiększenie się produkcji tego rodzaju produktu.

Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku
W okresie styczeń–kwiecień br. w Unii Europejskiej wytworzono 508 tys. ton OMP, a więc o 6% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r. Z szacunków Komisji Europejskiej wynika, że unijna produkcja odtłuszczonego mleka w proszku w 2018 r. może wynieść 1 558 tys. ton, a zatem o 2,6% więcej niż w 2017 r. i tylko o 0,2% mniej niż w roku 2016, kiedy kontyngent produkcji osiągnął rekordowo wysoki poziom 1,561 mln ton.
 
W odpowiedzi na światowe zwiększone zapotrzebowanie na OMP, także w Polsce, która jest znaczącym unijnym wytwórcą tego produktu, jego produkcja od początku 2018 r. wykazuje tendencje zwyżkowe.
 
Z dostępnych danych GUS wynika, że w pierwszym półroczu 2018 r. w krajowych proszkowniach wyprodukowano 90 tys. ton OMP, o 12% więcej niż przed rokiem. Analitycy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przewidują, że produkcja OMP w całym 2018 r. może się ukształtować w granicy 170 tys. ton, tj. wzrost o 3%.


Tagi:
źródło: