Mniej odtłuszczonego mleka w proszku i masła

W 2017 r., w związku z wahaniami światowego zapotrzebowania na odtłuszczone mleko w proszku oraz rekordowo wysokimi zapasami zgromadzonymi w magazynach interwencyjnych UE37, a w wyniku czego niskimi cenami tego produktu, unijni, w tym krajowi, wytwórcy ograniczają produkcję OMP. Ze względu na ścisłe powiązanie produkcji OMP z produkcją masła, w UE ograniczana jest też produkcja masła.

Mniej odtłuszczonego mleka w proszku i masła
Odtłuszczone mleko w proszku
 
W Unii Europejskiej w okresie styczeń–maj 2017 r. produkcja OMP była o 12% niższa niż rok wcześniej i wyniosła 655 tys. ton, a mleko przekierowano do produkcji artykułów o większym stopniu przetworzenia, m.in. serów, których produkcja w tym okresie zwiększyła się o 1% do 3,8 mln ton. Komisja Europejska przewiduje, że w 2017 r. unijna produkcja OMP może być o 11% niższa niż w 2016 r. i wynieść 1,4 mln ton.
 
Polscy wytwórcy w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2017 r. ograniczyli produkcję OMP o 16,5% do 66 tys. ton. Analitycy ARR przewidują, że w 2017 r. krajowa produkcja OMP może wynieść 130 tys. ton, tj. o 16% mniej niż w 2016 r.
 
Masło
 
Unijni producenci w okresie styczeń–maj 2017 r. wyprodukowali 929 tys. ton masła, czyli o 6,5% mniej niż rok wcześniej. Komisja Europejska szacuje, że w 2017 r. produkcja masła może ukształtować się w granicy 2,3 mln ton, czyli była mniejsza o 3% niższym niż w 2016 r.
 
W Polsce w okresie styczeń–maj br. produkcję masła obniżono o 5% do 88 tys. ton. Analitycy ARR oceniają, że w 2017 r. krajowa produkcja masła może się ukształtować na poziomie 190 tys. ton, tj. o 6% niższym niż w 2016 r.


Tagi:
źródło: