Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
Automaty paszowe rurowe
2013-10-30 -
SILOS DO ZIARNA Z LEJEM typ KONSIL60
2013-07-15 -
Opryskiwacz zawieszany 300 litrów
2015-05-08 -
Zestaw do AdBlue PRO
2016-04-14 -
Mieszanki paszowe dla Gęsi
2015-04-16
Produkcja soków i innych przetworów owocowo-warzywnych (kwiecień 2015)
W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w kwietniu 2015 r. w stosunku do kwietnia 2014 r. była niższa o 12% - podaje Irena Strojewska w Rynku Rolnym IERiGŻ-PIB.
Produkcja soków pitnych produkowanych z owoców cytrusowych zmniejszyła się o 36%, wytwarzanych z jabłek o 18%, a pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych o 11%. Spadek o 22% produkcji soków zagęszczonych było wynikiem zniżki podaży surowca. Obniżyła się również produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych o 18% oraz dżemów o 14%.
Jak podaje ekspertka IERiGŻ-PIB, w zakładach przetwórczych wzrosła produkcja owoców mrożonych o 39%. W okresie I-IV 2015 r. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych zwiększyła się w odniesieniu do analogicznego okresu 2014 r. o 2% do 182,1 tys. ton. Wyższa o 12% była produkcja soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych, niezmienna pozostała w przypadku soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych, a wytwarzanych z jabłek zmalała o 3%.
Produkcja soków zagęszczonych wzrosła o 30%, a owoców mrożonych o 25%. Niższa o 9% była produkcja dżemów oraz o 15% kompotów i owoców pasteryzowanych. Przeciętne ceny zbytu pitnych soków jabłkowych w maju 2015 r. były mniejsze niż w maju 2015 r. o 7%, a pitnych soków pomarańczowych zwiększyły się o 9%. Ceny zbytu dżemów produkowanych z czarnych porzeczek zwyżkowały o 6%, a z truskawek nie zmieniły się.