Indeks światowych cen żywności bez większych zmian

W lutym br. indeks globalnym cen żywności FAO wyniósł 150,2 pkt i względem zmienionego indeksu ze stycznia był wyższy o 0,1% - 0,2 pp. W ujęciu roku ceny żywności były jeszcze o 14,5% - 25,6 pp. mniejsze - podaje FAMMU/FAPA.

Indeks światowych cen żywności bez większych zmian

Indeks cen żywności FAO


W lutym br. swoją wartość w odniesieniu do stycznia zwiększyły się jedynie oleje roślinne o 8% i mięso o 0,7% do 148,2 pkt. Większe ceny wieprzowiny i wołowiny, a mięsa drobiu i owczego zmalały. Wzrost na rynku wieprzowiny był wynikiem unijnych dopłat do prywatnego przechowywania. Wołowina podrożała ze względu na ograniczoną podaż w Australii i USA.
 
Notowania mięsa owczego zmniejszyły się już czwarty miesiąc z rzędu, co odzwierciedla sezonową zwyżkę podaży w Oceanii. Ceny drobiu maleją z kolei nieprzerwanie od czerwca 2015 roku, za sprawą obniżki kosztów pasz. Pozostałe towary wchodzące w skład indeksu FAO potaniały, najbardziej cukier o 6,2%, a w mniejszym stopniu też artykuły mleczarskie o 2,1% i zboża o 0,6%.



Tagi:
źródło: