Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Wykrywacz Mastitis DRAMIŃSKI MD4X4Q2
2021-11-29 -
Hale namiotowe rolnicze typ BETA I
2020-05-11 -
Przetrząsacz SIP SPIDER 815|8 HS
2020-01-14 -
Sorbent Ol-Ex kostki OE 3
2016-05-05 -
Traktorek Iseki TU160F 4x4
2012-01-10
Indeks światowych cen żywności bez większych zmian
W lutym br. indeks globalnym cen żywności FAO wyniósł 150,2 pkt i względem zmienionego indeksu ze stycznia był wyższy o 0,1% - 0,2 pp. W ujęciu roku ceny żywności były jeszcze o 14,5% - 25,6 pp. mniejsze - podaje FAMMU/FAPA.
Indeks cen żywności FAO
W lutym br. swoją wartość w odniesieniu do stycznia zwiększyły się jedynie oleje roślinne o 8% i mięso o 0,7% do 148,2 pkt. Większe ceny wieprzowiny i wołowiny, a mięsa drobiu i owczego zmalały. Wzrost na rynku wieprzowiny był wynikiem unijnych dopłat do prywatnego przechowywania. Wołowina podrożała ze względu na ograniczoną podaż w Australii i USA.
Notowania mięsa owczego zmniejszyły się już czwarty miesiąc z rzędu, co odzwierciedla sezonową zwyżkę podaży w Oceanii. Ceny drobiu maleją z kolei nieprzerwanie od czerwca 2015 roku, za sprawą obniżki kosztów pasz. Pozostałe towary wchodzące w skład indeksu FAO potaniały, najbardziej cukier o 6,2%, a w mniejszym stopniu też artykuły mleczarskie o 2,1% i zboża o 0,6%.