Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w III kwartale 2016 r.

Kontrole przeprowadzone w III kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w III kwartale 2016 r.
Nieprawidłowości w zakresie znakowania:
  • Nazwa i rodzaj produktu, m.in.:
    • użycie nazwy zarezerwowanej dla przetworów mlecznych (tj. „mleko w proszku”, „proszek mleczny”) dla wyrobów zawierających tłuszcz roślinny;
    • podanie wyłącznie nazwy fantazyjnej (np. „A… kozieradka”, „Sałatka kielecka”) uniemożliwiającej konsumentom rozpoznanie charakteru produktu i odróżnienie go od innych wyrobów dostępnych na rynku;
    • brak pełnej nazwy produktu, np. „piwo jasne” lub „piwo ciemne”.
       
  • Skład, m.in.:
    • brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (w tym m.in. alergenów, ekstraktów przypraw, octu) przy jednoczesnym podaniu takich składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym (np. cynamonu, żółtka jaja);
    • brak podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników;
    • wymienienie w składzie „słodu” bez odniesienia do nazwy składnika alergennego;
    •  wymienienie w składzie wyrobu gotowego składnika pod nazwą „curacao”, która sugeruje użycie napoju spirytusowego, podczas gdy faktycznie zastosowano suszoną skórkę gorzkiej pomarańczy o nazwie „curacao”;
    • brak lub podanie zawyżonej informacji o ilościowej zawartości składników (np. kapusty białej w „surówce z białej kapusty”, koncentratu pomidorowego w ketchupie);
    • użycie sformułowania „produkt naturalny” oraz „nie zawiera substancji konserwującej” na wyrobie, do produkcji którego użyto podpuszczki mikrobiologicznej zawierającej w składzie substancję konserwującą;
    • podanie informacji „zawartość tłuszczu 15%”, podczas gdy wyrób faktycznie zawierał 15% tłuszczu w suchej masie.
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: