Produkcja masła w UE na poziomie 2,1 mln ton

Eksperci FAMMU/FAPA podają, że w 2015 roku odnotowano 4,7% wzrost unijnej produkcji masła do niemal 2,09 mln ton. Pomimo niższych cen i malejącego popytu światowego w pierwszym kwartale bieżącego roku nie odnotowano spadków w produkcji tego przetworu mlecznego. Po pierwszych 3 miesiącach roku w skali UE wytworzono więcej o 12,3% masła niż w porównywalnym okresie 2015 r. (574,6 tys. ton).

Produkcja masła w UE na poziomie 2,1 mln ton

Produkcja masła w UE

Produkcja masła w Niemczech wzrosła aż o 8,2%. Z kolei we Francji odnotowano 3,3% zwyżkę. Natomiast w Polsce, która od 2014 roku jest trzecim producentem masła w UE, po I kwartale zwyżka była znacznie silniejsza niż u dwóch pozostałych czołowych i wyniosła aż +13%. To w połączeniu z ponad 26% wzrostem w Holandii spowodowało, że nasz kraj nieco osłabił swoją pozycję na podium największych producentów UE pod względem ilości wytwarzanego masła (53,2 tys. ton w I kwartale 2016 roku). Wśród dominujących państw UE pod względem produkcji masła zwyżki odnotowano także w Wielkiej Brytanii i Irlandii.

Po zaskakującym dynamicznym rozwoju eksportu w 2015 roku, który nastąpił pomimo zmniejszonego popytu, rosyjskiego embarga i notowanych wyższych cen w UE niż ceny światowe, prognozowano, że 2016 rok może przynieść pogorszenie sprzedaży. Jednak w obliczu wciąż ograniczonego popytu i rosyjskiego zakazu importowego w dalszym ciągu notowane są zwyżki eksportu i są one znacznie bardziej dynamiczne jak w roku ubiegłym. Po 12 miesiącach zeszłego roku odnotowano imponujący 12% wzrost wywozu masła z UE. Z kolei po trzech miesiącach 2016 r. poziom wywozu był wyższy o 25% niż w analogicznym okresie 2015 roku.

Eksport masła z UE

Ze Wspólnoty, głównie z UE-15, w okresie od stycznia do końca marca wysłano ponad 41,4 tys. ton masła. Dzięki 124% zwyżki wolumenu wywozu Irlandia objęła pozycję najważniejszego eksportera masła z UE. Ubiegłoroczny lider pod tym względem - Francja, w analizowanym okresie zwiększyła ilość wywozu tego tłuszczu zaledwie o 3,6%. Wśród wiodących unijnych eksporterów masła, po 3 miesiącach 2016 roku oprócz omawianej już Irlandii najbardziej dynamicznie zwiększył się wywóz z Niemiec aż o 97,5% i Wielkiej Brytanii 121,3%. Na uwagę zasługuje jednak przede wszystkim fakt ponad dwuipółkrotnego wzrostu sprzedaży tego tłuszczu poza UE z Litwy. Wbrew takiej zwyżki kraj ten nie znajduje się już w pierwszej dziesiątce najważniejszych eksporterów masła poza UE. Tylko dwa kraje z grupy wiodących eksporterów masła zmniejszyły wywóz tego produktu poza UE, były to Holandia (-1,8% do 5,1 tys. ton) i Finlandia (-21,8% do 2,06 tys. ton).

Import masła do UE

Importem po 3 miesiącach br. objęto łącznie zaledwie 1,4 tys. ton masła, o niemal 56% mniej w odniesieniu do roku ubiegłego. Tłuszcz ten sprowadzała w głównej mierze Belgia, która zmniejszyła przywóz do 0,6 tys. ton z 2,1 tys. ton w analogicznym okresie roku ubiegłego. Kraj ten jest obecnie dominującym importerem masła do UE. Znaczące w skali całego importu masła do UE ilości tego towaru (0,3 tys. ton) sprowadziły również Dania i Łotwa. Natomiast mniejsze ilości tego towaru sprowadzała także Wielka Brytania i Holandia.

 



Tagi:
źródło: