Wzrost spożycia serów w UE większy niż wzrost eksportu

Zwiększający się popyt na sery znajdzie odzwierciedlenie w większej jego produkcji, która w 2018 r. ma wynieść 10,4 mln t, tj. o 198 tys. t więcej niż w 2017 r.

Wzrost spożycia serów w UE większy niż wzrost eksportu
Warto jednak zauważyć, że mimo wiÄ™kszej niż w przypadku spożycia (1,3%) prognozowanej dynamiki wzrostu eksportu tych produktów (o 7,0%) to w ujÄ™ciu wolumenowym przyrost spożycia wewnÄ™trznego w UE, bÄ™dzie ponad dwukrotnie wiÄ™kszy niż przyrost eksportu (odpowiednio o 128 i 59 tys. t).
 
Wg szacunków eksportów KE, produkcja masÅ‚a w UE w 2017 r. spadnie w relacji rocznej o 2,6%. Natomiast w 2018 r. ma zwiÄ™kszyć siÄ™ o 2,8% do 2,4 mln t. Popyt na masÅ‚o na rynku wewnÄ™trznym powinien nadal siÄ™ rozwijać (o 1,0%) podczas gdy eksport masÅ‚a z UE, po raz drugi z rzÄ™du odnotuje spadek (o 5,0%).
 
Zdaniem ekspertów Banku BGÅ» BNP Paribas, w 2018 r., trzeci roku z rzÄ™du zmniejszyć siÄ™ ma produkcja produktów pÅ‚ynnych, co bÄ™dzie przede wszystkim zwiÄ…zane z mniejszym popytem na rynku Wspólnoty (o 0,4%) gdyż ich eksport ma zwiÄ™kszyć siÄ™ o 5,0%. Spadek produkcji bÄ™dzie dotyczyÅ‚ przede wszystkim mleka pÅ‚ynnego (o 1,0%) podczas gdy produkcja Å›mietany ma wzrosnąć o 3,0%.
 
W 2017 r. ze wzglÄ™du na 4,8-proc. spadek produkcji odtÅ‚uszczonego mleka w proszku w UE, wiÄ™kszy o 35% jego eksport oraz 3,1-proc. wzrost spożycia wewnÄ™trznego, zapasy OMP na koniec roku majÄ… wynieść 421 tys. t, czyli o 80 tys. t mniej niż na koniec 2016 r. W 2018 r., dalszy wzrost eksportu (o 6,0%) oraz popytu na rynku wewnÄ™trznym (o 3,1%), przy zwiÄ™kszonej o 2% produkcji, powinien doprowadzić do spadku zapasów OMP na koniec 2018 r. do poziomu 300 tys. t.


Tagi:
źródło: