| Autor: redakcja1

Handel i przerób rzepaku w Polsce

Utrzymuje się wysoki przerób rzepaku, chociaż we wrześniu był on mniejszy od rekordowego przerobu w sierpniu - podaje Magdalena Bodył i Ewa Rosiak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Handel i przerób rzepaku w Polsce

Przerób rzepaku

Zdaniem ekspertek z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, duże oraz średnie zakłady przemysłu tłuszczowego, tj. liczące 50 i więcej osób stałej załogi wyprodukowały w pierwszych dziewięciu miesiącach 2014 roku 867 tys. ton surowego oleju rzepakowego, czyli o 31% więcej niż w analogicznym okresie wcześniejszego roku, z tego rafinowały 514 tys. ton – wzrost o 15%. Produkcja margaryn wyniosła 294 tys. ton i była o 4% niższa.
 
We wrześniu zwiększyły się obroty handlu zagranicznego surowcami i produktami oleistymi. Wyjątkiem był tylko mniejszy niż przed miesiącem wywóz rzepaku oraz import śrut oleistych.

Eksport rzepaku

Jak zakładają Rosiak i Bodył, w pierwszych dziewięciu miesiącach minionego roku wyeksportowano: 611 tys. ton nasion oleistych, w tym mniej o 1% do 596 tys. ton rzepaku, 365 tys. ton olejów roślinnych, więcej o 38% do 355 tys. ton oleju rzepakowego, 508 tys. ton śrut oleistych, o 14% do 427 tys. ton śruty rzepakowej i o 7% mniej 86 tys. ton margaryn.

Import rzepaku

W tym samym czasie zaimportowano: więcej o 15% do 2281 tys. ton śrut oleistych, o 8% do 424 tys. ton olejów roślinnych, o 54% do 103 tys. ton oleju rzepakowego, ale za to mniej o 7% do 281 tys. ton nasion oleistych, o 12% do 162 tys. ton rzepaku oraz o 18% do 56 tys. ton margaryn.



Tagi:
źródło: