| Autor: redakcja1

Mniejsze zbiory rzepaku, ale wyższe są jego ceny

Sezon 2016/2017 będzie czwartym z rzędu, w którym zmaleją globalne zbiory rzepaku.

Mniejsze zbiory rzepaku, ale wyższe są jego ceny

Produkcja i zapasy rzepaku


W pierwszej połowie sezonu nastąpiła zniżka zbiorów niemalże u wszystkich kluczowych producentów rzepaku na półkuli północnej, czyli w UE-28 o 10,6% do 20 mln ton, Chinach o 25,0% do 6 mln ton, Ukrainie o 31,6% do 1,3 mln ton i w Rosji o 5,9% do 1 mln ton. Wyjątkiem była spora zwyżka zbiorów w Indiach o 12,5% do 6,3 mln ton i niewielki w Kanadzie o 0,6% do 18,5 mln ton. W drugiej połowie sezonu przewiduje się również wzrost zbiorów w Australii o 22,4% do 3,6 mln ton.

Ocenia się, że w sezonie 2016/2017 światowe zużycie rzepaku obniży się do 62,3 mln ton o 2,5%, ale o 3,1% przekroczy jego produkcję. Dlatego globalne zapasy rzepaku na koniec sezonu zmniejszą się o 14,4% do 5,3 mln ton, a wskaźnik zapasów do rocznego zużycia rzepaku obniży się z 9,7% do 8,7%. W następstwie spadku zbiorów ceny rzepaku w portach europejskich są większe niż przed rokiem.

Ceny rzepaku

W październiku 2016 r. za rzepak płacono 431 USD/t (cif Hamburg), czyli tyle samo co przed miesiącem, ale o 6,2% więcej niż przed rokiem. Olej rzepakowy kosztował 899 USD/t (fob ex-mill Holandia) i był droższy o 0,3% niż przed miesiącem i o 13,8% niż przed rokiem. Cena śruty rzepakowej wyniosła 217 USD/t (fob ex-mill Hamburg) i była o 1,9% wyższa niż przed miesiącem, ale w porównaniu z listopadem poprzedniego roku była nadal o 6,1% niższa.

Większe są również ceny rzepaku na rynku krajowym. W listopadzie 2016 r., według notowań MRiRW, zakłady tłuszczowe płaciły za rzepak 1771 zł/t, a zatem więcej o 4,3% niż przed miesiącem i o 10,3% niż przed rokiem. Jednocześnie olej rzepakowy rafinowany niekonfekcjonowany zbywały po 3562 zł/t, czyli drożej o 3,1% niż przed miesiącem i o 13,7% niż w listopadzie poprzedniego roku, a śrutę rzepakową po 815 zł/t, tj. taniej o 0,6% niż przed miesiącem i o 6,2% niż przed rokiem.


 


Tagi:
źródło: