| Autor: redakcja1

Pierwszy bilans proteinowy

Bilans proteinowy określa przegląd produkcji, konsumpcji oraz handlu wszystkimi źródeł białek w paszach dla zwierząt.

Pierwszy bilans proteinowy
Według FAMMU/FAPA, bilans dla sezonu 2015/2016 przedstawia całkowite zapotrzebowanie na źródła białek paszowych w UE, w tym użycie zbóż na cele paszowe - 174,4 mln ton, gdzie 92% pochodzi z produkcji w UE, a także co-produktów - 38% jest z UE, w tym surowców oleistych, tj. śruta rzepakowa, słonecznikowa, sojowa, które stanowią ważne źródło białka - 83,9 mln ton. W tej ilości występuje największa zależność od sprowadzanej śruty sojowej, na którą zapotrzebowanie wynosiło 31,2 mln ton, chociaż jedynie 5% jest z produkcji w UE.
 
Copa-Cogeca, Fedoil i Fefac z zadowoleniem przyjęły publikację bilansu monitorowania zapotrzebowania na źródła białka paszowego w Unii. Następny tego typu bilans dla sezonu 2016/2017 ma ukazać się jesienią br.


Tagi:
źródło: