| Autor: redakcja6

Rynek roślin oleistych (czerwiec 2013 r.)

Globalne zbiory roślin oleistych w sezonie 2012/13 zwiększyły się o ok. 6% do 456,3 mln ton, co jest ściśle powiązane z większego obszaru upraw oraz lepszego plonowania – podają Ewa Rosiak i Magdalena Bodył w 6 tegorocznym numerze Rynku Rolnego IERiGŻ-PIB.

Rynek roślin oleistych (czerwiec 2013 r.)
Prawdopodobnie w sezonie 2013/2014 światowe zbiory oleistych wzrosną o kolejne 5%. Stanie się tak za sprawą rekordowych zbiorów soi w Stanach Zjednoczonych i w Ameryce Południowej. Wzrośnie również produkcja rzepaku i nasion słonecznika. W związku z tym, powinna poprawić się sytuacja podażowo-popytowa na globalnym rynku nasion oleistych. Ponadto wzrośnie przerób, a zapasy zostaną odbudowane, co w rezultacie powinno się przełożyć na spadek ich cen.
 
Od początku sezonu 2012/2013 ceny nasion oleistych i produktów ich przerobu stopniowo maleją, choć w dalszym ciągu są stosunkowo wysokie. Do ich spadku w ostatnich miesiącach przyczyniły się zwiększone dostawy soi z krajów Ameryki Południowej oraz szacunki przewidujące duży wzrost zbiorów oleistych w nadchodzącym sezonie.
 
W kwietniu 2013 r. ceny rzepaku europejskiego (479 EUR/t) i amerykańskiej soi (380 EUR/t) były niższe niż w kwietniu poprzedniego roku odpowiednio o 4,1% i 12,9%. Obniżki dotknęły także olejów:
- palmowego (609 EUR/t) o 31,2%,
- sojowego (843 EUR/t) o 15,5%,
- rzepakowego (873 EUR/t) o 11,9%
- słonecznikowego (923 EUR/t) o 8,2%.

Natomiast wzrost odnotowała śruta rzepakowa (302 EUR/t) i sojowa (372 EUR/t), odpowiednio o 21,9% i 5,7%.


Zobacz także tematy poświęcone cenom oleistych na światowych giełdach
 
W analizowanym przedziale czasowym na rynku krajowym rzepak w maju 2013 roku wyceniano przeciętnie na 1979 zł/tonę. Natomiast cena oleju rzepakowego niekonfekcjonowanego wzrosła o 2,6% do 4065 zł/tonę, a śruty rzepakowej zmalała o 0,4% do 1248 zł/tonę. W stosunku do maja 2012 r. cena rzepaku i oleju rzepakowego była odpowiednii niższa o: 4,7% i 9,9%, a śruty rzepakowej wyższa o 25,3%.

Śledź notowania zbóż i oleistych na Gospodarz.pl
 
Z kolei po blisko dwóch miesiącach obniżek, w marcu zwiększył się przerób rzepaku, choć i tak był mniejszy niż przed rokiem. W I kwartale 2013 r. duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego (liczące 50 i więcej osób stałej załogi) wyprodukowały niemal 164,5 tys. ton surowego oleju rzepakowego, a zatem o 8,4% mniej niż w I kwartale poprzedniego roku. Jak podają Ewa Rosiak i Magdalena Bodył produkcja oleju rzepakowego rafinowanego zwiększyła się zarówno na cele jadalne o 15,5% do 114,7 tys. ton, jak i techniczne o 19,6% do 42,7 tys. ton. Produkcja margaryn wyniosła 103,9 tys. ton i była o 5,3% większa niż przed rokiem.
 
Niemniej jednak w marcu 2013 roku zmalał eksport i import surowców i produktów oleistych w porównaniu z poprzednim miesiącem. Za to większy był tylko wywóz oleju rzepakowego. W pierwszym kwartale tego roku wyeksportowano łącznie 73 tys. ton rzepaku (7 razy więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku), 47 tys. ton oleju rzepakowego (wzrost o 68%), 111 tys. ton śruty rzepakowej (o 27% mniej) i 29 tys. ton margaryn (spadek o 14%).
 
W tym samym czasie zaimportowano: 726 tys. ton śrut oleistych (o 7% więcej niż w tym samym okresie przed rokiem), 116 tys. ton olejów roślinnych (to 1% zwyżka), w tym 20 tys. ton oleju rzepakowego (o 3% mniej), 115 tys. ton nasion oleistych (to 26% zniżka), w tym 65 tys. ton rzepaku (47% spadek) oraz 21 tys. ton margaryn (to 29% obniżka).
 
Zdaniem ekspertek Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w pierwszych czterech miesiącach 2013 roku tłuszcze roślinne, z wyłączeniem marca, drożały, przy czym tempo wzrostu ich cen było wolniejsze niż w analogicznym czasie poprzedniego roku. Na rynku tłuszczów zwierzęcych przeważały spadki cen. Średni poziom cen tłuszczów roślinnych w okresie styczeń-kwiecień był o 1,3% większy, a tłuszczów zwierzęcych o 2,1% mniejszy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Wzrost cen tłuszczów roślinnych był jednak o 1% niższy niż całej żywności łącznie z napojami bezalkoholowymi.


Tagi:
źródło: