| Autor: redakcja1

Festiwal Wieprzowiny w Koźminie Wielkopolskim - podsumowanie

W ostatnią niedzielę czerwca 2013 roku przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Koźminie Wielkopolskim na boisku przy Zamku odbył się pierwszy, historyczny Festiwal Wieprzowiny w tym mieście. Imprezę zorganizował Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza.

Festiwal Wieprzowiny w Koźminie Wielkopolskim - podsumowanie



W programie imprezy znalazły się liczne konkursy dla publiczności jak rzut świńską nóżką, podnoszenie świnki, strzelanie z wiatrówki czy też konkurs rysunkowy dla dzieci polegający na namalowaniu świnki. Warto podkreślić, iż dla najlepszych dorosłych startujących przygotowano specjalne upominiki, które otrzymały także wszystkie dzieci biorące udział w zmaganiach rysunkowych.
 
(kliknij, aby powiększyć)
 
Ważnym punktem Festiwalu był konkurs kulinarny pod hasłem „Mięso wieprzowe – pyszne i zdrowe!”, przy czym oceniano potrawy w kategorii smalcu domowego, schabu na zimno czy „potrawy z wieprzowiny dla całej rodziny”. W zmaganiach wzięło udział 14 zespołów. Jak podkreślali jurorzy, wybór był niezwykle trudny, a bogactwo doskonałego smaku dań nie ułatwiało kwestii wyłonienia najsmaczniejszych potraw. W końcu udało się jednak wybrać najlepszą trójkę, a wielu uczestnikom konkursu przyznano także specjalne wyróżnienia .
 
(kliknij, aby powiększyć)
 
Smakowitą część Festiwalu stanowiły degustacje wyrobów i potraw z wieprzowiny, po które w kolejce mogli ustawić się wszyscy przybyli na imprezę. Schab i gulasz wieprzowy podbiły podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy.
 
kliknij, aby powiększyć)

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: