Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Święto żywności w Warszawie

- Dziś jest święto polskiej żywności - powiedział minister Marek Sawicki podczas spotkania z organizacjami branżowymi, firmami posiadającymi znak PDŻ oraz Funduszami Promocji na temat wspòlnych działań promocyjnych sektora rolno-spożywczego na rynkach światowych.

Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Święto żywności w Warszawie


Dla najmłodszych specjalna ofertę miała także Agencja Rynku Rolnego

Odbyły się warsztaty kulinarne, konkurs o śniadaniach z warzywami i owocami, konkurs wiedzy o sezonowości w kuchni, konkurs o warzywach i owocach i ich właściwościach odżywczych. Dzieci uczestniczyły także w konkurencjach sportowych, grze twister z owocami i warzywami, konkursach plastycznych i zręcznościowych.


Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zaprosiła natomiast na kiermasz produktów wyróżnionych znakiem „Jakość Tradycja”. W sektorze, w którym swoje produkty promują i sprzedają członkowie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego przeprowadzony został konkurs „Smaki Regionów”.

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych zachęcała do spożywania polskich owoców, warzyw oraz kasz.

Mięsne rozmaitości

To było wspólne stoisko Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Stowarzyszenia Polska Ekologia. Miłośnicy dań mięsnych mogli spróbować mięsa wieprzowego, końskiego i owczego. Nie zabrakło grillowania w całości tuszy wieprzowej oraz tuszki jagnięcej. Był też wielki kocioł z gulaszem z mięsa wieprzowego, końskiego i owczego.

Krajowa Rada Izb Rolniczych zaprosiła natomiast na „Piknik Wieprzowy”. Przeprowadzona została kampania informacyjna promująca walory dietetyczne i smakowe oraz spożycie mięsa wieprzowego w postaci różnym wyrobów i potraw.

Związek „Polskie Mięso” zadbał o bezpłatne porady dietetyczne, animacje dla dzieci, warsztaty teatralne dla Najmłodszych ,,Kolorowy świat świnki Barwinki”, zajęcia plastyczne, upominki dla najaktywniejszych uczestników, liczne degustacje oraz warsztaty gotowania.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zachęcało do degustacji polskiej wołowiny kulinarnej oraz prezentacja Projektu Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią od widelca do zagrody, realizowanego przez konsorcjum SGGW, Polskiego Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego i Uniwersytety Warmińsko-Mazurskiego.

Krajowa Rada Drobiarstwa  udowadniała prawdziwość sloganu „Polski drób smakuje w każdej kuchni świata”.



Tagi:
źródło: