Świętomięs Polski w Gdańsku - 10 i 11 sierpnia 2013 r.

W przeciągu minionych dwóch, trzech lat „Świętomięs Polski” stał się jednym z najważniejszych wydarzeń propagujących ideę zdrowego żywienia w oparciu o mięso i jego przetwory. Niewątpliwym osiągnięciem tego przedsięwzięcia jest to, że pod wspólnym sztandarem promocyjnym udało się zgromadzić zarówno hodowców, producentów oraz handlowców, a także połączyć w jednej akcji trzy gatunki mięs: drób, wieprzowinę i wołowinę. Nie trzeba tłumaczyć jak wielkie znaczenie – zwłaszcza w niełatwych czasach – ma ta integracja, będąca znakomitym spoiwem całego środowiska branży mięsnej.

Świętomięs Polski w Gdańsku - 10 i 11 sierpnia 2013 r.

Strefa Naukowa "Mięsna Wszechnica" - prelekcje

Kierownik naukowy: prof. dr hab. Piotr Ślósarz, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań
Współpraca: prof. dr hab. Włodzimierz Dolata, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań

Zdrowe zwierzę - zdrowe mięso.
prof. dr hab. Piotr Ślósarz, Katedra Zootechnika, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt,
Uniwersytet Przyrodniczy Poznań.

Skąd bierze się mięso na stole?
mgr inż. Anita Zaworska, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt,
Uniwersytet Przyrodniczy Poznań.

Czy dobrostan zwierząt może wpływać na jakość mięsa?
mgr inż. Barbara Stefańska, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Hodowli i Biologii
Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań.

Jakość mięsa – wyzwanie dla polskich hodowców.
mgr inż. Paweł Stefański, Katedra Hodowli Bydła i Produkcji Mleka, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt,
Uniwersytet Przyrodniczy Poznań.

Znaczenie mięsa w diecie człowieka.
dr inż. Bożena Grześ, Instytut Technologii Mięsa, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Uniwersytet Przyrodniczy Poznań.

Aktualne trendy w przetwórstwie mięsa.
Czym kierować się podczas zakupów mięsa?
mgr inż. Ryszard Kowalski, Instytut Technologii Mięsa, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań

W poszukiwaniu źródeł jakości mięsa.
mgr inż. Katarzyna Rzewuska, Katedra Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań

Wyroby mięsne tradycyjne i regionalne.
Znakowanie i marki wyrobów.
prof. dr hab. Włodzimierz Dolata, Instytut Technologii Mięsa, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań

Rola mięsa w diecie człowieka.
dr Jolanta Nalewaj, dietetyk

Wartość odżywcza mięsa.
mgr inż. Julia Marchel, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Czy apetyt na mięso mamy w genach?
dr hab. Agnieszka Bartoszek, Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności, Politechnika Gdańska


Tagi:
źródło: