| Autor: redakcja1

Pogłowie trzody chlewnej i produkcja żywca wieprzowego w Polsce

Relacje krajowych cen skupu żywca wieprzowego do targowiskowych cen zbóż od kilku lat są niekorzystne dla producentów trzody chlewnej, co jest bezpośrednim powodem utrzymującej się w Polsce spadkowej tendencji w pogłowiu tych zwierząt – podaje Agencja Rynku Rolnego.

Pogłowie trzody chlewnej i produkcja żywca wieprzowego w Polsce
Jak wynika z danych GUS, w końcu listopada 2013 r. krajowe pogłowie trzody chlewnej wynosiło 11 mln szt., a więc jest to o 1% mniej niż przed rokiem. Ograniczenie liczebności trzody nastąpiło we wszystkich grupach wiekowo-użytkowych, choć z wykluczeniem tuczników, których w listopadzie 2013 r. było o 1,5% więcej niż przed rokiem.
 
Najbardziej, bo o 6% zmalała liczba loch prośnych. Pogłowie prosiąt zmalało o 2%, a warchlaków o 2,5%. Spadek liczby świń został ograniczony wzmożonym importem prosiąt i warchlaków z Danii, Niemiec oraz Holandii.
 
Ponadto problemy ze zbytem żywca wynikające z rosyjskiego embarga na unijną wieprzowinę mogą zniechęcić hodowców w Polsce do kontynuacji produkcji trzody chlewnej, w tym szczególnie na obszarze objętym ograniczeniami wynikającymi z decyzji KE.
 
Efektem obniżenia liczby świń jest ograniczenie produkcji wieprzowiny. Według GUS w 2013 r. produkcja żywca wieprzowego w Polsce zmalała o ponad 4% w odniesieniu do 2012 r. w związku z tym, szacuje się, że w 2014 r. krajowa produkcja tego gatunku żywca będzie niższa niż w ubiegłym roku.
 
Malejąca produkcja polskiej wieprzowiny i drogi import przyczyniły się do wzrostu cen detalicznych mięsa wieprzowego w Polsce i w rezultacie do spadku jego konsumpcji. Według danych GUS, w 2013 r. ceny detaliczne mięsa wieprzowego były o 0,8% większe niż w 2012 r.
 
IERiGŻ–PIB ocenia, że w związku z konkurencją tańszego mięsa kurcząt, konsumpcja wieprzowiny w 2013 r. w Polsce mogła być mniejsza niż w 2012 r., gdzie według GUS wyniosło wtedy 39,2 kg na mieszkańca.

Uwzględniając przyrost podaży wieprzowiny na krajowym rynku w 2014 r., IERiGŻ–PIB prognozuje, że spożycie tego mięsa może zwiększyć się o około 1 kg na mieszkańca.


Tagi:
źródło: