| Autor: redakcja1

Warzywa ucierpiały na skutek suszy. Zbiory wyniosły 3,7 mln ton

Jak wynika z danych wynikowych, tegoroczny areał uprawy warzyw gruntowych był zbliżony do obszaru ich uprawy w 2014 r. Do oceny zbiorów warzyw gruntowych wzięto pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy w ogrodach przydomowych, jednak z powodu suszy, jaka wystąpiła pod koniec wegetacji, z części plantacji zbiorów nie dokonano - podaje Główny Urząd Statystyczny.

Warzywa ucierpiały na skutek suszy. Zbiory wyniosły 3,7 mln ton

Zbiory warzyw gruntowych wyniosły 3,7 mln ton

Zbiory warzyw gruntowych oszacowano na 3,7 mln t, a więc to 20% mniej od produkcji 2014 roku i były również sporo niższe od średniej produkcji z lat 2006-2010. Tegoroczny istotny spadek produkcji warzyw gruntowych w odniesieniu do roku minionego wynikał z wyjątkowo niekorzystnych warunków podczas prawie całego okresu wegetacji.
 
Wiosną siewy i wschody były na ogół utrudnione. Natomiast na przełomie czerwca i lipca wegetacja warzyw gruntowych została przejściowo zahamowana w wyniku braku opadów oraz bardzo wysokich temperatur powietrza, przez co ucierpiały szczególnie odmiany wczesne.
 
W drugiej dekadzie lipca warunki poprawiły się na krótko, a kolejne wystąpienie suszy, tym razem długotrwałej, spowodowało, że na wielu plantacjach wzrost warzyw późnych odmian przebiegał w ekstremalnie trudnych warunkach. Spowodowało to spory spadek plonowania, a co za tym idzie również potencjalnej produkcji. Na wielu plantacjach ekstremalne warunki przyczyniły się też do rozwoju chorób, co z kolei wpłynęło negatywnie na jakość plonu.
 
Największą zniżkę zbiorów w stosunku do roku poprzedniego zaobserwowano dla warzyw kapustnych oraz korzeniowych, które najbardziej odczuły skutki suszy. Ocenia się, że całkowita produkcja kapusty w 2015 r. wyniosła niespełna 850 tys. ton, a kalafiorów 190 tys. ton. Zbiory marchwi jadalnej zostały oszacowane na 670 tys. ton, a buraków na 270 tys. ton. Produkcję cebuli prognozuje się na poziomie 540 tys. ton, przy czym cebula z tegorocznych zbiorów jest na ogół drobniejsza. Zbiory pomidorów i ogórków przewiduje się odpowiednio na 230 tys. ton i 220 tys. ton. Całkowite zbiory pozostałych gatunków warzyw szacuje się również na pułapie zdecydowanie niższym od ubiegłorocznego, czyli na 730 tys. ton.



Tagi:
źródło: