| Autor: redakcja1

Unijne przepisy utrudniają produkcję oscypków

Bacowie twierdzą, że wpisanie oscypka na listę tradycyjnych produktów regionalnych utrudniło tylko ich produkcję.

Unijne przepisy utrudniają produkcję oscypków
Według danych, jedynie 39 baców spośród 100 posiada wymagany certyfikat na produkcję oscypków. Niestety posiadanie takiego unijnego dokumentu wiąże się z liczną biurokracją, a to spowodowało, że większość producentów, którzy od pokoleń wyrabiają ten ser musi zaprzestać tradycji.
 
To właśnie droga po unijny certyfikat tak skutecznie ich zniechęca do jego wyrabiania i pomimo stosowania się do specyfikacji w produkcji oscypków łamią prawo. Zdaniem ekspertów za nielegalną produkcję powinno się karać tych, którzy rzeczywiście podrabiają ser, a nie tych, którzy stosują od pokoleń te same metody przy wyrobie oscypków, choć nie mają oni odpowiednich dokumentów.


Tagi:
źródło: