| Autor: redakcja1

Ceny skupu zbóż na rynku krajowym według GUS w styczniu 2024 r.

W styczniu 2024 r. cena pszenicy w skupie (według GUS), w stosunku do grudnia 2023 r., zmalała o blisko 2% do 854 zł/t. Była ona o 37% niższa niż przed rokiem.

Ceny skupu zbóż na rynku krajowym według GUS w styczniu 2024 r.
W zależności od rejonu kraju za pszenicę płacono od 762 zł/t w woj. śląskim i 787 zł/t w woj. świętokrzyskim, do 915 zł/t w woj. lubuskim i 911 zł/t w woj. zachodniopomorskim.

Cena żyta w styczniu 2024 r. wyniosła 606 zł/t i była mniejsza o 5% niż w grudniu 2023 r. i o 44% niż przed rokiem. Zboże to najtaniej nabywano w woj. podkarpackim – 559 zł/t i w woj. podlaskim – 561 zł/t, a najdrożej w woj. lubuskim – 724 zł/t i w woj. kujawsko-pomorskim – 627 zł/t.

W styczniu 2024 r. cena jęczmienia ogółem ukształtowała się w granicy 781 zł/t, tj. niższej o 6% niż przed miesiącem i o 38% niż przed rokiem.

W zależności od rejonu kraju za jęczmień płacono od 639 zł/t w woj. podkarpackim i 675 zł/t w woj. świętokrzyskim do 902 zł/t w woj. dolnośląskim i 812 zł/t w woj. warmińsko-mazurskim.

Za owies dostawcom do skupu w styczniu 2024 r. płacono 1 048 zł/t, czyli drożej o 8% niż miesiąc wcześniej, ale taniej o 17% niż przed rokiem.

Zboże to najtaniej skupowano w woj. śląskim – 774 zł/t i w woj. opolskim – 848 zł/t, a najdrożej w woj. zachodniopomorskim – 1 199 zł/t i w woj. wielkopolskim – 1 056 zł/t.

Cena skupu pszenżyta w styczniu 2024 r. ukształtowała się na poziomie 715 zł/t, tj. mniejszym o 3% niż przed miesiącem i o 41% niż w grudniu 2023 r.

W zależności od rejonu kraju za pszenżyto uzyskiwano od 646 zł/t w woj. małopolskim i 653 zł/t w woj. podkarpackim do 772 zł/t w woj. pomorskim i 743 zł/t w woj. zachodniopomorskim.

Cena kukurydzy w styczniu 2024 r., w porównaniu z grudniem 2023 r., wzrosła o 4% do 778 zł/t. Była ona niższa o 41% niż przed rokiem.

Cena tego zboża kształtowała się od 641 zł/t w woj. podkarpackim i 646 zł/t w woj. świętokrzyskim do 938 zł/t w woj. zachodniopomorskim i 871 zł/t w woj. lubuskim.


Tagi:
źródło: