| Autor: redakcja1

Powrót mączki mięsno-kostnej

Mączki mięsno-kostne zostaną wprowadzone jako składnik do pasz podawanych zwierzętom dopiero w drugiej połowie przyszłego roku, co najbardziej cieszy hodowców trzody chlewnej, gdyż w ten sposób mogą oni choć w pewnym stopniu obniżyć koszty produkcji.

Powrót mączki mięsno-kostnej

Mączki mięsno-kostne należą do odpadów jakie powstają w wyniku utylizacji padłych zwierząt. Ich stosowanie zostało zakazane w czasie wybuchu epidemii choroby BSE, zwanej chorobą szalonych krów. Obecnie jednak choroba ta znajduje się pod kontrolą. W związku z tym coraz częściej padają sugestie dotyczące przywrócenia mączek mięsno-kostnych, ale pod pewnymi warunkami.


Stanowisko Polski jest jasne, powinno się wprowadzić możliwość stosowania mączek, ale na zasadzie krzyżowej, czyli bydłu nie podajemy mączek pochodzących od bydła. Niestety Unia Europejska obawia się, że to może być za mało i dlatego też naukowcy prowadzą badania nad tymi substancjami w celu maksymalnego wykluczenia zagrożenia ponownym pojawieniem się tej choroby.


Niemniej jednak dopuszczenie mączek jako dodatku do pasz z pewnością wpłynie na spadek cen śruty sojowej, która aktualnie jest odpowiednikiem tej odmiany białka.




Tagi:
źródło: