Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny eksportowe kukurydzy rosły w kwietniu
2024-05-10 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-05-10 -
Ocena stanu roślin ozimych
2024-05-10
Poznaj produkty
-
System kontrolno-pomiarowy PetroManager MP
2012-09-11 -
Systemy zasypowe BIODOS
2020-04-28 -
Trimble EzGuide 250
2012-01-29 -
Agregat uprawowo-siewny talerzowy U740 3,0m
2016-02-03 -
Przenośnik taśmowy Pellon
2013-07-31
Powrót mączki mięsno-kostnej
Mączki mięsno-kostne zostaną wprowadzone jako składnik do pasz podawanych zwierzętom dopiero w drugiej połowie przyszłego roku, co najbardziej cieszy hodowców trzody chlewnej, gdyż w ten sposób mogą oni choć w pewnym stopniu obniżyć koszty produkcji.
Mączki mięsno-kostne należą do odpadów jakie powstają w wyniku utylizacji padłych zwierząt. Ich stosowanie zostało zakazane w czasie wybuchu epidemii choroby BSE, zwanej chorobą szalonych krów. Obecnie jednak choroba ta znajduje się pod kontrolą. W związku z tym coraz częściej padają sugestie dotyczące przywrócenia mączek mięsno-kostnych, ale pod pewnymi warunkami.
Stanowisko Polski jest jasne, powinno się wprowadzić możliwość stosowania mączek, ale na zasadzie krzyżowej, czyli bydłu nie podajemy mączek pochodzących od bydła. Niestety Unia Europejska obawia się, że to może być za mało i dlatego też naukowcy prowadzą badania nad tymi substancjami w celu maksymalnego wykluczenia zagrożenia ponownym pojawieniem się tej choroby.
Niemniej jednak dopuszczenie mączek jako dodatku do pasz z pewnością wpłynie na spadek cen śruty sojowej, która aktualnie jest odpowiednikiem tej odmiany białka.